K&H: a rekord alacsony infláció újabb kamatcsökkentést jelez
Rekord, hogy októberben mindössze 0,9%-kal növekedtek a fogyasztói árak. Szinte biztosra vehető, hogy az MNB novemberben is folytatja a kamatcsökkentést.
2013. november 12. 14:32

„A rekord alacsony infláció és a stabil forint miatt novemberben tovább csökkenhet az alapkamat. A Fed közelgő szigorítása miatt azonban a feltörekvő régiókban már elindult a kamatemelési folyamat, ami a következő hat hónapban Magyarországot is eléri, ezért óvatosan a magyar kötvényekkel” – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Ismét rekordot döntött az infláció, mivel októberben mindössze 0,9%-kal növekedtek a fogyasztói árak. Az alacsony infláció és a viszonylag stabil forint mellett szinte biztosra vehető, hogy az MNB novemberben is folytatja a kamatcsökkentést. Ezt a várakozást erősíti az is, hogy múlt héten az Európai Központi Bank hasonló inflációs adatokra kamatvágással reagált” – mondta el Horváth István.

„Előbbre tekintve azonban látni kell, hogy a Fed közelgő likviditáscsökkentése miatt a feltörekvő országok egy jó részében (Brazília, India, Indonézia, Törökország) már elindult a kamatemelési folyamat. Ez a szigorítási hullám, ha idén nem is, jövő év elején Magyarországot is el fogja érni, így a következő félévben már nálunk is téma lehet a kamatemelés. A kamatpolitika forduló trendje miatt középtávon már nem tartjuk vonzónak a magyar kötvényeket” – hangsúlyozta el a befektetési szakember. 

K&H Alapkezelő
MTI Hírfelhasználó