Minden pénzügyi akadály elhárult a 2014-2020-as pénzügyi kereteket rögzítő megállapodás útjából
Az ET februári megállapodásának hazánk az egyik legnagyobb nyertese: a magyar tárgyalódelegáció a kisebb uniós "tortából" is nagyobb részt tudott elhozni, mint a korábbi szocialista kormány.
2013. november 12. 17:08

Ma hajnalban megállapodásra jutottak a Tanács és az Európai Parlament tárgyalódelegációi a 2014-es uniós költségvetésről és a 2013-as költségvetés még rendezetlen kifizetési szükségleteiről. Surján László az EP kereszténydemokrata alelnöke szerint ezzel elhárult az utolsó pénzügyi akadály is a 2014-2020-as uniós költségvetési keretek elfogadása útjából.

 Az Európai Parlament és a Tanács képviselőinek egyeztető bizottsága 2014-ben a kötelezettségvállalások szintjét 142,6 milliárd euróban, a kifizetések szintjét 135,5 milliárd euróban határozta meg. Ezzel a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta először sikerült elérni, hogy növeljék a Tanács által megvágott kifizetési szinteket, most 350 millió euróval. Az esetleg még a jövőben hiányzó összegek biztosítását költségvetési módosításokon keresztül a költségvetési hatóság két ága közös nyilatkozatban vállalta.

A felek rendezték a 2013-as költségvetésből hiányzó 3,9 milliárd eurós kohéziós kifizetést és a tavalyi árvizek miatt legnagyobb károkat szenvedett Németországnak, Ausztriának és Csehországnak folyósítandó összesen 400 millió euró forrásait is.

Surján László szerint a ma hajnali megállapodással elhárultak az utolsó pénzügyi akadályok is a februári európai tanácsi keretköltségvetési megállapodás útjából. Az azt megerősítő parlamenti jelentésről az EP Költségvetési Bizottsága várhatóan most csütörtökön, a plenáris ülés pedig jövő héten szavaz.

Az Európai Tanács februári megállapodásának hazánk az egyik legnagyobb nyertese: az Orbán Viktor vezette tárgyalódelegáció a kisebb uniós "tortából" is nagyobb részt tudott elhozni, mint a korábbi szocialista kormány. Hazánkba hét év alatt 35,5 milliárd euró regionális fejlesztési és agrárforrás érkezhet, ezzel egy főre vetítve az egész Európai Unióban a második legnagyobb támogatás a miénk.

(Surján LÁszló sajtóközleménye) 

EPP-HungarianPress
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése
  A világon egyre jellemzőbb a kormányzati döntéshozatal kiszervezése az Alapjogokért Központ kutatása szerint, és ez sérti a nemzetállamok szuverenitását - mondta Szolomayer Balázs, a kutatóintézet vezető elemzője szombaton az M1 aktuális csatornán.
 • Megújul a jáki templom és környéke
  A 2017 végén megkezdett munka újabb fázisáról szólt A jáki apátsági templom restaurálásának folytatása és értékeinek bemutatása elnevezésű beruházás helyszíni projektismertetője július 9-én.
 • Draskovics a rádióból üzent: jövő héten dönt a BKK a Lánchídról
  Jövő héten kerül a BKK igazgatósága elé a Lánchíd felújításának pályázati kiírása. Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke erről a Klubrádióban számolt be, a testület tagjai is csak innen értesültek, hogy milyen döntés előtt állnak. Közben műszakilag felülvizsgálták a Lánchíd felújításának részleteit, hogy melyek azok a részletek, amelyek elhagyhatók és mely esetekben olcsóbb a csere, mint a restaurálás.
MTI Hírfelhasználó