Minden pénzügyi akadály elhárult a 2014-2020-as pénzügyi kereteket rögzítő megállapodás útjából
Az ET februári megállapodásának hazánk az egyik legnagyobb nyertese: a magyar tárgyalódelegáció a kisebb uniós "tortából" is nagyobb részt tudott elhozni, mint a korábbi szocialista kormány.
2013. november 12. 17:08

Ma hajnalban megállapodásra jutottak a Tanács és az Európai Parlament tárgyalódelegációi a 2014-es uniós költségvetésről és a 2013-as költségvetés még rendezetlen kifizetési szükségleteiről. Surján László az EP kereszténydemokrata alelnöke szerint ezzel elhárult az utolsó pénzügyi akadály is a 2014-2020-as uniós költségvetési keretek elfogadása útjából.

 Az Európai Parlament és a Tanács képviselőinek egyeztető bizottsága 2014-ben a kötelezettségvállalások szintjét 142,6 milliárd euróban, a kifizetések szintjét 135,5 milliárd euróban határozta meg. Ezzel a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta először sikerült elérni, hogy növeljék a Tanács által megvágott kifizetési szinteket, most 350 millió euróval. Az esetleg még a jövőben hiányzó összegek biztosítását költségvetési módosításokon keresztül a költségvetési hatóság két ága közös nyilatkozatban vállalta.

A felek rendezték a 2013-as költségvetésből hiányzó 3,9 milliárd eurós kohéziós kifizetést és a tavalyi árvizek miatt legnagyobb károkat szenvedett Németországnak, Ausztriának és Csehországnak folyósítandó összesen 400 millió euró forrásait is.

Surján László szerint a ma hajnali megállapodással elhárultak az utolsó pénzügyi akadályok is a februári európai tanácsi keretköltségvetési megállapodás útjából. Az azt megerősítő parlamenti jelentésről az EP Költségvetési Bizottsága várhatóan most csütörtökön, a plenáris ülés pedig jövő héten szavaz.

Az Európai Tanács februári megállapodásának hazánk az egyik legnagyobb nyertese: az Orbán Viktor vezette tárgyalódelegáció a kisebb uniós "tortából" is nagyobb részt tudott elhozni, mint a korábbi szocialista kormány. Hazánkba hét év alatt 35,5 milliárd euró regionális fejlesztési és agrárforrás érkezhet, ezzel egy főre vetítve az egész Európai Unióban a második legnagyobb támogatás a miénk.

(Surján LÁszló sajtóközleménye) 

EPP-HungarianPress
  • Karácsony már többször is állított valótlanságot a doktorijáról
    Egyszer már megköszönte Karácsony Gergely, hogy lapunk felhívta a figyelmét arra, hogy tévesen szerepel az önéletrajzában a doktori fokozat megszerzése. Karácsony akkor tévedéssel magyarázta az esetet, valamint azzal, hogy félreérthetően volt megfogalmazva a bemutatkozása. A baloldal miniszterelnöki versenyére tegnap bejelentkező Karácsony tanulmányai kapcsán Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora elmondta: Karácsony minden támogatást megkapott a képzés elvégzéséhez, azonban nem tudott élni a lehetőséggel.
  • Sikeresen tért vissza a fővárosba a körverseny
    Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
  • Lemeszelt vagonok
    A rendőrség 1951. május 21-én, hetven évvel ezelőtt kézbesítette Budapesten az első deportálási határozatokat. Miért kell erről ma írni? Mert a múltat csak úgy lehet lezárni, ha az elkövetett tettekről, tettesekről, bűnökről tudunk, tisztázzuk azokat, hatásukat megpróbáljuk feldolgozni, mert különben kísértetként bukkannak fel, és később is rombolják a társadalom erkölcsét.
MTI Hírfelhasználó