Paul McCartney Putyin segítségét kérte
A 28 környezetvédő aktivista és két fotóriporter akár hétévi börtönbüntetést is kaphat.
2013. november 15. 09:12

Paul McCartney levélben fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy járjon közben az Oroszországban letartóztatott Greenpeace-aktivisták szabadon bocsátásáért.

A 28 környezetvédő aktivista és két fotóriporter akár hétévi börtönbüntetést is kaphat, amiért szeptemberben az északi-sarkvidéki orosz olajkitermelés ellen tiltakozva megpróbáltak felmászni egy orosz olajfúrótoronyra a Barents-tengeren található Pecsora-öbölben. A hollandiai székhelyű Greeenpeace aktivistái az Artic Sunrise jégtörő fedélzetén közelítették meg a fúrótornyot.

A Murmanszkban őrizetbe vett aktivisták ügyét először kalózkodásként kezelték az orosz hatóságok, amiért akár 15 évi börtönt is kiszabhat az orosz bíróság, később garázdaságnak minősítették tettüket, amiért enyhébb büntetés jár.
McCartney még október közepén elküldte a levelét a Kremlbe, és most honlapján arról számolt be, hogy egyelőre nem kapott választ. "Nagyszerű volna, ha ez a félreértés tisztázódna és a tiltakozók karácsonyra otthon lehetnének a családjukkal" - írta a Putyinnak szóló levélben az egykori Beatles-tag, aki 2003-ban , amikor Moszkvában koncertezett, találkozott az orosz vezetővel.

"Vlagyimir, több tucatnyi országból milliók lennének hálásak, ha közbeavatkozna, és véget vetne ennek az ügynek" - hangoztatta McCartney, és egy általa írt és egyik kedvenc számaként feltüntetett egykori Beatles-dalból, a Back in the USSR-ből is idézte a hazatérés öröméről szóló sorokat, arra kérve az elnököt, hogy tegye lehetővé a hazatérést a greenpeace-es foglyoknak is.
A Kreml szóvivője elismerte, hogy médiaforrásokból tud a levélről, ám tagadta, hogy a levél eljutott hozzá.

Putyin korábban arra az álláspontra helyezkedett, hogy az aktivisták nem kalózok, de Dmitrij Medvegyev kormányfő október végén arról beszélt, hogy a Greenpeace munkatársai veszélyeztették az orosz fúrótornyon dolgozókat.
Hollandia november elején arra kérte a Nemzetközi Tengerjogi Bíróságot, hogy kötelezze Moszkvát a Greenpeace-aktivisták szabadon bocsátására. A bíróság november 22-én hoz döntést az ügyben, de Moszkva már korábban bejelentette, hogy bojkottálni fogja az eljárást.

MTI nyomán
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Már épül a Magyar Zene Háza üvegfala
  Már épül a Magyar Zene Háza egyes szakaszokon 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló homlokzati üvegfala, amely a maga nemében egész Európa legnagyobbja lesz.
 • Magyarország elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet
  Magyarország sikeresen zárta le a koronavírus elleni védekezés első szakaszát, amelyet követően az uniós tagállamok között elsőként fogja megszüntetni a különleges jogrendet - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az EUObserver című brüsszeli hírportálon csütörtökön megjelent írásában.
 • Gulyás: iskolaőrséget hoz létre a kormány
  Iskolaőrség létrehozásáról döntött a kormány - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki online sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámolt: 2021. január 1. helyett 2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat.
MTI Hírfelhasználó