Szakadás Berlusconi pártjában
Angelino Alfano belügyminiszter bejelentette, hogy nem csatlakozik a Silvio Berlusconi által újraindított Forza Italia (FI) mozgalomhoz.
2013. november 16. 10:54

Angelino Alfano, a Szabadság Népe (PdL) jobboldali olasz párt főtitkára, belügyminiszter péntek este bejelentette, hogy nem csatlakozik a Silvio Berlusconi által újraindított Forza Italia (FI) mozgalomhoz.

Alfano hozzátette, a PdL őt követő csoportjával új parlamenti frakciót alkot, amelynek a neve Nuovo Centrodestra (Új Jobbközép) lesz. A PdL mind az öt minisztere csatlakozott hozzá. "Meghoztam egy fájdalmas döntést, amelyről soha nem gondoltam, hogy meg kell hozni. Barátok maradunk, és Berlusconit továbbra is támogatjuk, de a kormányoldalon maradva" - hangoztatta újságíróknak Alfano. Lemondott Renato Schifani, a PdL szenátusi frakcióvezetője, és helyettese, Giuseppe Esposito is. Mindketten az Alfano vezette szakadár szárnyhoz tartoznak.

A szintén Alfanót követő Roberto Formigoni, a PdL volt lombardiai tartományi elnöke úgy nyilatkozott, hogy az Új Jobbközéphez a PdL legalább 33 szenátora és 27 képviselője csatlakozik. Ezzel önálló frakciót tudnak alakítani a római parlament mindkét házában, elegendő támogatást biztosítva ahhoz is, hogy Enrico Letta kormánya folytatni tudja a munkáját. A pártszakadás néhány órával előzte meg a PdL szombatra összehívott országos tanácsát. Silvio Berlusconi, a PdL elnöke pénteken levélben fordult pártja parlamenti tagjaihoz, és ebben egységet szorgalmazott.

Mindazonáltal kijelentette: a PdL helyén újjászülető Forza Italia (Hajrá Olaszország) mindenki otthona lehet, de aki "nem ismeri fel benne magát, és nem hisz benne, az menjen el". Berlusconi ezzel ultimátumot adott a FI újraindítását fenntartással fogadó párttagoknak, mindenekelőtt Alfanónak. A PdL Berlusconihoz hű táborában árulónak tartott Alfanónak az volt a bűne, hogy a párt szenátorainak egy csoportjával október 2-án - Berlusconinak ellenszegülve - bizalmat szavazott a Letta-kormánynak. A pártszakadás elkerülésére Alfano az utóbbi hetekben többször egyeztetett Berlusconival, két feltételt szabva a maradáshoz: azt, hogy a FI-ben a "másképpen gondolkodó" szárny is helyet kapjon, és hogy a párt 2015-ig támogassa a nagykoalíciós kormányt. Az adócsalásért augusztusban elítélt Berlusconi erre azt mondta, hogy ha a szenátus november 27-én megszavazza az ő mandátuma visszavonását, akkor nem maradhat annak a kormánynak a támogatója, amely kizárja őt a parlamentből.

Az Alfano és követői nélküli szombati párttanácskozáson a PdL 800 küldöttének arról kell döntenie, hogy megszavazza-e Berlusconi október 25-i döntését, miszerint a 2009-ben alapított PdL befejezi tevékenységét, és a párt nevében és céljaiban is visszatér az 1994-es Forza Italia mozgalomhoz. Az FI elnöki tisztségét Berlusconi magának tartja fenn a régi-új párt új vezetőségének kinevezésével együtt. Elemzők szerint az Alfano vezette Új Jobbközéppel egy nevével azonos irányzatú erő született az olasz politikai palettán, amely akár a FI vetélytársa is lehet. A párt első megméretése a 2014-es európai választás lesz. A 43 éves Alfanóval - aki 2011-ben lett a párt főtitkára - Berlusconi utódjelöltje távozik a Pdl-ből. A pártból 2010-ben kizárt Gianfranco Finit követi, akinek szintén a Berlusconival való szembehelyezkedés miatt kellett távoznia.

ProfitLine
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Trianon 100 - Apponyi Albert párizsi beszéde
  A trianoni döntésen a magyar békedelegáció által szóban és írásban előterjesztett érvek sem tudtak változtatni. A benyújtott számos jegyzék, s különösen Apponyi Albert delegációvezető 1920. január 16-án elmondott beszéde így nem is a békekonferenciára, sokkal inkább a magyar közvéleményre gyakorolt nagy hatást, és megvetette a két világháború közötti revizionizmus eszmei alapjait.
 • Salvini: Számunkra Magyarország példakép
  "Tisztelet a magyar népnek és kormánynak, a magyarok közösségének, számunkra példaképek vagytok, köszönjük, hogy közel vagytok hozzánk!".
 • Tisztifőorvos: a járvány egyértelműen lecsengőben van
  Müller Cecília: A március 4-i első megbetegedések után fokozatosan emelkedett a görbe. A 10. héten 9, a 11. héten 30 megbetegedést, majd az ezt követő hetekben 100, 200, 300 körüli új fertőzést regisztráltak, a csúcs pedig a 15. héten volt, ekkor 712 ember fertőződött meg. A 16. héttől folyamatos csökkenés látható.
MTI Hírfelhasználó