"Magyarországnak akkor lesz jövője, ha több gyerek születik"
Magyarországon még nem született ilyen kedvező szabályozás a kismamák számára - jelentette ki Orbán Viktor a kaposvári Életfa ünnepségen.
2013. november 19. 11:40

A kormányfő a kaposvári Városligetben található, a településen született gyermekek nevét őrző Életfánál mondott beszédében hangsúlyozta: lehet, hogy jobban teljesít az az ország, ahol magasabb a temetések száma, mint a keresztelőké, de nem teljesít jól.

Orbán Viktor emlékeztetett, az év elején a kormány megkezdte a nagyvárosok adósságainak a leépítését. Azt a téves képzetet nem szeretnénk kialakítani, hogy szabadon lehet a jövőben bármennyi adósságot összehozni, mert majd jön egy kormány, aki egyszer csak mindet átvállalja – jegyezte meg. De mindannyian tudjuk, hogy az elmúlt években nem nagyon volt más lehetősége a városainknak – így Kaposvárnak sem -, hogy túlélje a nehéz időket, minthogy valamennyi adósságot a vállára vett – fűzte hozzá.

A kormányfő szerint az adósságnak az a titka, hogy először valamennyi, azután nő, és a végén agyonnyomja az embert. Még mielőtt agyonnyomná a városainkat, és ezeknek a gyerekeknek a jövőjét is az adósság, azelőtt a kormány úgy döntött, hogy az  átvállalja azokat, és így nem a város, hanem a kormány állt majd helyt a jövőben – tette hozzá.

Orbán Viktor beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a parlament elfogadta az adótörvényeket, melyben helyet kapott a gyed extra is. Arra biztatta a kismamákat, hogy tanulmányozzák az új szabályozást. Magyarországon még nem született ilyen kedvező szabályozás a kismamák számára – szögezte le, hozzátéve: sokaknak, akik most itt vannak, új lehetőségeket nyit az intézkedés.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy manapság sokan gondolják, hogy a születési hely jelentősége inkább csökken, miután nincsenek határok, az ember szabadon jön-megy, és egy nagy falu lett a világ. Orbán Viktor szerint igazság pont a fordítottja ennek. Minél jobban kinyílik a világ és el tudunk érni számunkra idegen helyeket, egyre inkább rájövünk arra, hogy  egyetlen igazán fontos hely van a számunkra, az, ahol születtünk, ahová tartozunk, ahol számon tartanak bennünket – fogalmazott. A kaposvári kezdeményezés ezért is áll közel a szívéhez. Az Életfán található fémlapokkal nem jár együtt pénz vagy kiváltság, de mindenki, akinek a neve fel van írva, egy dologban biztos lehet: nyilvántartják, számítanak rá, tudnak róla, és ismerik őt. A modern világban, amikor az emberek milliószám veszítik el gyökereiket, a legfontosabb dolog, hogy tudjanak rólunk, számítsanak ránk, ismerjenek bennünket, és törődjenek velünk – tette hozzá. Minden megszülető gyerekre szükség van – szögezte le.

Orbán Viktor rámutatott, Magyarország jobban teljesít, többek között gazdasági, városszervezési területen is, azonban tudatában kell lenni annak, hogy „egy nagyon súlyos teher alatt éljük az életünket. Jobban teljesít az ország, de nem teljesít jól, mert magasabb a temetések száma a keresztelőknél – szögezte le. Mint mondta, hazánknak akkor lesz igazán jövője, ha azt mondhatjuk, hogy több gyermek születik, mint amennyien távoznak közülünk. 

Bíztatnám a fiatalokat, a városvezetőket, mindenkit, akik tehetnek annak érdekében, hogy a fiatalok vállalják azokat a gyermekeket, akiket szeretnének, hogy valóban meg is születhessenek, és Magyarország demográfiai, népességi szempontból is emelkedő pályára álljon, és ne csak jobban teljesítsen, hanem boldog ország is lehessen – zárta szavait a kormányfő. 

A miniszterelnök beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy Szita Károly a leghosszabb ideje hivatalban levő választott nagyvárosi polgármester Magyarországon.

MTI nyomán
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó