A mészáros titkos műgyűjtő volt
Kövesi István egykori újlipótvárosi mészáros harminc éven át lappangó kollekcióját mutatja be Molnos Péter művészettörténész új könyve.
2013. november 25. 19:48

A Titkos gyűjtemény című kötettel smerkedhettek meg a sajtó képviselői a Kieselbach Galériában, ahol a jelentősebb alkotásokból - köztük Ámos Imre, Vaszary János és Rippl-Rónai József képeiből - csütörtöktől kiállítás is látható.

Kövesi István újlipótvárosi mészáros a II. világháború után mintegy két évtized alatt építette fel gyűjteményét, amelyet halála után örökösei szinte hiánytalanul megőriztek. A kollekció olyan neves alkotók munkáit vonultatja fel, mint például Aba-Novák Vilmos, Berény Róbert, Ámos Imre, Bortnyik Sándor, Perlmutter Izsák vagy Mednyánszky László.

A szocializmus korának, az 1960-as, 1970-es éveknek utolsó egyben maradt gyűjteményét a szakmából is kevesen ismerik - mondta el Kieselbach Tamás galériavezető. Hozzátette: idővel néhány alkotás kikerült ugyan a gyűjteményből, de a legnagyobb része egyben maradt és a családon vagy a barátokon kívül eddig még senki nem férhetett hozzájuk.

Molnos Péter művészettörténész, a kötet szerzője arról beszélt, hogy egy kollekcióból nemcsak a gyűjtő személyét és ízlését lehet megismerni, hanem a műgyűjtés történetét is. "Kövesi gyűjteményéből például körvonalazni lehet az egész 20. századi magyar gyűjtéstörténetet" - hangsúlyozta.

Hozzátette: az 1950-es, 60-es évekre a két világháború közötti nagy gyűjtők már befejezték kollekciójuk összeállítását. Mivel nem voltak olyan anyagi helyzetben, hogy a megszokott polgári létformát folytatni tudják, gyűjteményüket fokozatosan eladták. Vaszary János a Macskás nő és a Modell című festménye például eredetileg Nemes Marcell gyűjtő birtokában volt, aki az egyik legnagyobb vásárlója volt Vaszarynak az 1900-as évek elejétől. Mindkét kép szerepelt Nemes Marcell 1934-es hagyatéki tárlatán, majd egy köztes tulajdonos után az 1960-as évek elején kerültek a Kövesi-gyűjteménybe - fejtette ki a művészettörténész.

Kövesi István gyűjtői pályafutásában nagy szerepet játszott a BÁV bizományi aukcióinak kínálata. Egy 1967-es árverésen például egy Berény Róbert-, két Mednyánszky-, három Perlmutter Izsák- és egy Vaszary-képet vásárolt meg, nem egyszer jelentős licitcsatákat vívva. Ezen az árverésen összesen 160 ezer forintot fizetett, amely a magasabb jövedelemmel rendelkező kisiparosok és kiskereskedők között is jelentősnek számított - fejtette ki a művészettörténész.

Kövesi István 1911-ben született Vácrátóton, apja mészáros volt. Elemi iskolát végzett, majd ipari tanuló volt, saját húsboltot üzemeltett szülőhelyén. A II. világháború idején munkaszolgálatra vitték, majd a mauthauseni lágerbe deportálták, ahonnan 33 évesen tért vissza. 1948-49-ben költözött családjával Budapestre, 1957-ben átvette az Amerikába disszidált Grüner "Bandi" kóser húsboltját a Csanády utcában. Idővel az üzlet felett lakást is vásárolt, ebben a házban élt 1981-ben bekövetkezett haláláig.

MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó