Kislétai videó - ki hazudik?
Hazugnak nevezte a kislétai közmunkást az Együtt-PM politikusa. Azt azonban elismerte: arra nincsen bizonyíték, hogy a felvétel előtt milyen beszélgetések zajlottak.
2013. november 27. 11:40

Karácsony Gergely szerint a férfi nem mondott igazat tegnap, amikor a Híradónak azt nyilatkozta: Bajnai Gordon stábja 10 ezer forintot adott neki azért, hogy kamera előtt azt mondja, amit ők kérnek tőle. Az Együtt-PM szerint spontán beszélgetés volt és nem fizettek a közmunkásnak - szerintük erre a saját videójuk a bizonyíték. Bemutatták a felvétel vágatlan változatát is. Azt Karácsony Gergely is elismerte: arra nincsen bizonyíték, hogy a felvétel előtt milyen beszélgetések zajlottak.

A Híradó hétfőn készített interjút azzal a férfival, aki szerepel Bajnai Gordon pártjának - állításuk szerint - leleplező videójában. A felvételt szombaton este töltötték fel a Facebookra. Szerintük ez a videó bizonyítja azt, hogy a fideszes polgármester 5000 forintot ajánl azoknak, akik elmennek tüntetni Bajnai Gordon ellen.

A videón szereplő kislétai közmunkás azonban hétfőn a híradónak azt mondta: a polgármester nem ajánlott nekik pénzt azért, hogy tüntetni menjenek. Bajnai Gordon stábja viszont 10 ezer forintot ígért, ha mégis ezt állítja kamera előtt, és elismétli azokat a mondatokat, amit kérnek tőle.

Az Együtt-PM szerint a férfi hazudott

Az Együtt-PM kedden bemutatta a kislétai videó vágatlan változatát is. Ez szerintük azt bizonyítja, hogy a kislétai férfi nem pénzért, hanem - ahogy fogalmaztak - spontán beszélt az állítólagos bértüntetőkről.
A Híradónak nyilatkozva a közmunkás arról is beszélt: a forgatás előtt mondták meg neki, mit nyilatkozzon a videóban.

A vágatlan és a korábban közölt, vágott videó is ugyanúgy kezdődik.
Egyikből sem derül ki, hogy mi történt a forgatás előtt.

Nem tudni, hogyan találkozott a stáb a közmunkással, spontán lépett-e oda hozzájuk a férfi vagy sem, és az sem derül ki: ajánlottak-e pénzt a közmunkásnak, és a forgatás előtt egyeztettek-e vele arról, mit mondjon.
Karácsony Gergely azt mondta: a felvétel valóban nem bizonyítja, hogy a forgatás előtt mi történt.

„Természetesen arra nincsen bizonyíték, hogy korábban milyen beszélgetések zajlottak. A bizonyíték az, hogy mindenki megítélheti ennek a beszélgetésnek a spontán voltát. A másik pedig: azt tudom mondani, hogy az ellenkező oldalon ugyanúgy nincsenek bizonyítékok. Tehát a fiatalember kiállt, mondott valamit. Bizonyítékok ebben az ügyben nincsenek” – fogalmazott a politikus.

Karácsony Gergely szerint arra nincs bizonyíték, hogy a kislétai közmunkás a Híradónak igazat mondott. Arra viszont, hogy a férfi az ő operatőrüknek igazat mondott, saját videójukat tekinti bizonyítéknak.

Az Együtt-PM sajtótájékoztatóján és egy közleményben is bírálta a Híradót. Szerintük a hétfői riport úgy kérdőjelezte meg a kislétai videó hitelességét, hogy azzal kapcsolatban az Együtt-PM álláspontját, véleményét nem kérte ki a Híradó szerkesztősége. Azt írják: ez példátlan, emellett nem mehetnek el szó nélkül.

MTVA: a Híradó nem sértette meg a kiegyensúlyozott tájékoztatást

Az MTVA határozottan visszautasítja az Együtt-PM keddi sajtótájékoztatóján elhangzott és a párt közleményében leírt, Híradóval kapcsolatos állításokat.

Az Együtt-PM szerint a Híradó tegnapi riportja úgy kérdőjelezte meg a kislétai videó hitelességét, hogy azzal kapcsolatban az Együtt-PM álláspontját, véleményét nem kérte ki a Híradó szerkesztősége. Azt írják: ez példátlan, emellett nem mehetnek el szó nélkül.

Az Együtt-PM állításaival szemben a valóság a következő:

Az Együtt-PM a szombati napon töltötte fel az ominózus videót a Facebookra. A felvételt a Híradó már vasárnap bemutatta, és az adásban hosszan idézte az Együtt-PM állításait. A párt vasárnapi sajtótájékoztatóján – egyedüli médiumként – a Híradó kérdezte meg a felvételről Szabó Zsoltot, az Együtt-PM politikusát, akinek válaszát - mely szerint „úgy gondolom, hogy a videó valós”- be is mutatta.


A Híradó ezen felül az Indexnek adott interjúból nagy terjedelemben idézte a párt sajtómunkatársának állításait, aki részletesen ismertette, hogy mit gondol az Együtt-PM az ügyről.

A Híradó hétfőn újabb Együtt-PM-es politikustól kérdezte meg, hogy mi a véleményük a videóról, a pártnak összesen 5 megjelenést biztosított az anyagon belül:

1. elhangzott, amit a párt a Facebookon a videóról írt
2. ismét látható volt a vasárnapi, Szabó Zsolttal készült felvétel
3. megismételte a sajtómunkatárs által az Indexnek elmondottakat
4. ismertette a videó készítőjének nyilatkozatát, akiről az Együtt–PM azt állította, hogy az aktivistájuk
5. bemutatta Jávor Benedek Együtt-PM-es politikus sajtótájékoztatóján, az üggyel kapcsolatban elhangzott válaszát.

Mindezek mellett mondta el saját véleményét a videó főszereplője, a kislétai közmunkás, valamint az ügyben megszólított polgármester. A Híradó tehát két alkalommal, vasárnap és hétfőn is nagy terjedelemben mutatta be az Együtt-PM álláspontját, ami – a párt saját közleménye szerint - sem változott, vagyis továbbra is azt tartják igaznak, amit nekik mondott a közmunkás.

A Híradó az Együtt-PM által az MTI-hez eljuttatott közleményt annak megjelenése utáni első hírműsorban azonnal ismertette.

M1 Híradó
  • Orbán Viktor: Nincsen cirkusz bohóc nélkül
    Az azonnali kérdések órájában Jakab Péter, Harangozó Tamás és Keresztes László Lóránt is kérdezte a miniszterelnököt.
  • Nézőpont Intézet: Karácsony jobb volt a baloldalnak, mint Márki-Zay
    A hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét. A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint azonban Karácsony Gergely az előválasztás kezdetén, ha minimálisan is, de közelebb volt Orbán Viktor legyőzéséhez, mint Márki-Zay Péter most.
  • Varga Mihály: Közel a megállapodás a 200 ezres minimálbérről
    A kormány elszánt arra vonatkozóan, hogy januártól 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – nyilatkozta az M1 Híradójának a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a fizetésemelés csökkentheti a munkaerőhiányt, erősítheti a fogyasztást, mindez pedig lendületben tarthatja a gazdaságot. A kérdésben heteken belül megszülethet a megállapodás.
MTI Hírfelhasználó