Jelentősen visszaesett az MSZP
Továbbra is magabiztosan vezet a Fidesz a biztos szavazó pártválasztók körében a Tárki novemberi állást bemutató táblázata szerint.
2013. november 27. 19:07

Kirajzolódik továbbá az is, hogy az MSZP az előző hónaphoz képest jelentős, hatszázalékos visszaesést tudhat magáénak. Az LMP és a Demokratikus Koalíció a Bajnai Gordon által vezetett Együtt–PM-mel a bejutási küszöb alatt van.

A Tárki novemberi adatait nézve a biztos szavazó pártválasztók körében 51 százalékkal áll az élen a Fidesz–KDNP az előző hónaphoz hasonlóan, akkor is ennyit mért az intézet. Az MSZP úgy került a második helyre, hogy az októberi adatokhoz képest (24 százalék) jelentős, 6 százalékos visszaesést produkált. A szocialisták 2013. januári adataihoz (31 százalék) mérten azonban ez a lejtő már 13 százalékos.

Nagy növekedés

Figyelemre méltó, hogy a Mesterházy Attila vezette szocialistákkal ellentétben a kormánypárt januárhoz és az egy évvel korábbi (38 százalék a Tárki szerint) adatokhoz viszonyítva is hatalmasat erősödött.

A novemberi számokat vizsgálva a Jobbik 13 százalékon áll, az Együtt–PM-nek 7, a Demokratikus Koalíciónak 6, az LMP-nek pedig 4 százaléka van a biztos szavazó pártválasztók körében.

Négy párt jutna be

A felmérés alapján négy párt jutna be a parlamentbe: Fidesz–KDNP, MSZP, Jobbik, DK. Az Együtt–PM jelenleg még pártszövetségként funkciónál, így ők a mostani eredményükkel nem szereznének mandátumot, mivel rájuk a 10 százalékos bejutási küszöb vonatkozik a választási törvény értelmében.

Egyértelmű vezetés

Tovább növelték előnyüket a kormánypártok a biztos szavazó pártválasztók körében, jelenleg 52 százalékuk választaná a Fidesz–KDNP-t – derült ki a Századvég novemberi felméréséből. Az MSZP-re az adataik alapján a biztos szavazók 24, a Jobbikra 12 százaléka szavazna. Mind az Együtt 2014–PM, mind a Demokratikus Koalíció (DK) támogatottsága csökkent ebben a körben, a két pártra egyaránt 4-4 százalék voksolna. Így jelenleg az Együtt 2014–PM és a DK egyaránt a parlamenti bejutási küszöb alatt áll. Az LMP támogatottsága 3, míg más pártoké összesen 1 százalékos a biztos szavazó pártválasztók körében.

 A jobboldali pártok és az LMP támogatottsága kismértékben nőtt, a baloldali és liberális pároké pedig valamelyest csökkent az elmúlt egy hónapban, és emelkedett a pártpreferenciájukat titkolók aránya – állapította meg novemberi kutatása alapján az Ipsos. Kiderült: Gyurcsány és Bajnai alakulatai, illetve az LMP a parlamenti küszöb alatti szimpátiával bír. A cég szerint az egy hónappal korábbiakhoz képest javult a közhangulat, és mérsékeltebbé vált a kormányváltás szándéka Magyarországon.

A Tárki összegző elemzése szerint valamennyi korcsoportban a Fidesz–KDNP a legnépszerűbb politikai formáció, az MSZP és a Jobbik a korfa két ellentétes oldalán népszerű. Az elmúlt egy évben a legfiatalabbak voltak a legkevésbé (63 százalékuk), a legidősebbek a leginkább (77 százalékuk) biztosak abban, hogy kívánnak-e szavazni. A legfiatalabbak körében csaknem ugyanannyian vannak a szavazáson való részvételt tervezők, mint az attól távol maradni szándékozók. A szavazási hajlandóság a korral – 23 és 52 év között kissé ingadozva – növekszik.

MNO nyomán
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó