Borúlátó az ENSZ-főtitkár
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy fokozódik az Izrael és a palesztinok közötti feszültség.
2013. november 30. 18:16

 Ez pedig veszélybe sodorhatja a béketárgyalásokat.

"Az erőszak és uszítás fokozódásának vagyunk a tanúi. A megszállt területek gyarmatosításának a politikája súlyos aggodalomra ad okot. Új telepeslakások ezrei felépítésének bejelentése nem egyeztethető össze a két állam létén alapuló megoldással" - üzente a főtitkár a palesztin néppel való szolidaritás nemzetközi napja alkalmából, és kérte az új ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi építkezésekről szóló tervek leállítását.

Ban Ki Mun péntek esti nyilatkozatában ezzel párhuzamosan elítélte azt is, hogy a Gázai övezetből rakétákkal lövik Izrael déli részét, és hogy palesztinok alagutakat ásnak a határ alatt.

Az üzenet időpontja egybeesik annak az első évfordulójával, hogy a Palesztina elnyerte a megfigyelő állam státusát az ENSZ-ben. Az évforduló alkalmából diplomatáknak Kelet-Jeruzsálemben tartott tájékoztatójában Száeb Erekat palesztin főtárgyaló azt kérte a nemzetközi közösségtől: gyakoroljon nyomást Izraelre, hogy állítsa le a telepek bővítését. Még megköthető a megállapodás, de a tárgyalásokat meg kell védeni egy olyan kormány ellen, amely mindent a telepesekért tesz - mondta.

A tárgyalások négy hónapja alatt az izraeli kormány bejelentette, hogy 5592 lakást épít a telepeseknek, és hidegvérrel végzett 23 palesztinnal - tette hozzá.

MTI nyomán
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • Gyurcsányi beismerés: Hazudtak reggel, éjjel meg este
    Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és garnitúrája hazudtak „reggel, éjjel meg este", kormányzás helyett félrevezettek mindenkit, a csőd szélére vezették Magyarországot.
  • Magyar nyelvemlék a VIII. századból
    Nincs nép a világon, amelyet ne töltene el jogos büszkeség, és ne igyekeznék ezt az oktatásban is tudatosítani, ha nyelvének múltja hirtelen meghosszabbodik négyszáz évvel.
MTI Hírfelhasználó