Borúlátó az ENSZ-főtitkár
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra figyelmeztetett, hogy fokozódik az Izrael és a palesztinok közötti feszültség.
2013. november 30. 18:16

 Ez pedig veszélybe sodorhatja a béketárgyalásokat.

"Az erőszak és uszítás fokozódásának vagyunk a tanúi. A megszállt területek gyarmatosításának a politikája súlyos aggodalomra ad okot. Új telepeslakások ezrei felépítésének bejelentése nem egyeztethető össze a két állam létén alapuló megoldással" - üzente a főtitkár a palesztin néppel való szolidaritás nemzetközi napja alkalmából, és kérte az új ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi építkezésekről szóló tervek leállítását.

Ban Ki Mun péntek esti nyilatkozatában ezzel párhuzamosan elítélte azt is, hogy a Gázai övezetből rakétákkal lövik Izrael déli részét, és hogy palesztinok alagutakat ásnak a határ alatt.

Az üzenet időpontja egybeesik annak az első évfordulójával, hogy a Palesztina elnyerte a megfigyelő állam státusát az ENSZ-ben. Az évforduló alkalmából diplomatáknak Kelet-Jeruzsálemben tartott tájékoztatójában Száeb Erekat palesztin főtárgyaló azt kérte a nemzetközi közösségtől: gyakoroljon nyomást Izraelre, hogy állítsa le a telepek bővítését. Még megköthető a megállapodás, de a tárgyalásokat meg kell védeni egy olyan kormány ellen, amely mindent a telepesekért tesz - mondta.

A tárgyalások négy hónapja alatt az izraeli kormány bejelentette, hogy 5592 lakást épít a telepeseknek, és hidegvérrel végzett 23 palesztinnal - tette hozzá.

MTI nyomán
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás
  Ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe - mondta az igazságügyi miniszter az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában, hétfőn este.
 • Nemzetek Ligája – Csoportmásodik a Rossi-legénység
  A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.
 • Orbán Viktor gratulált az olasz jobboldali vezetőknek
  A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.
MTI Hírfelhasználó