3 tévhit a téli madáretetésről: ha rosszul csinálod, bele is halhatnak
A madáretetés szabályairól a szakértő válaszolt a femina.hu oldalnak.
2013. december 1. 10:49

Csak tegyél ki egy kis kenyérbelet, hangzott a nagymama jó szándékú utasítása, ha a madarak téli etetéséről volt szó, sajnos azonban a bölcs öreg sem tudhatta, hogy ezzel a tévhittel mennyit árthatunk az állatoknak.

Orbán Zoltánt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakértőjét kérdezte a femina.hu, hogy melyek azok a tipikus hibák, amiket sokan elkövetnek a madáretetéssel kapcsolatban, egyúttal a tanácsát is kértük a helyes madárgondozásról.

 

Egyik napról a másikra abbahagyni

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy máról holnapra abbahagyják a már működő etetők feltöltését - hangsúlyozta a szakértő. A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy a madarak éveken keresztül, akár több száz kilométerről is visszatérnek ugyanahhoz az etetőhöz, mert számítanak rá, hogy ott biztosan találnak maguknak élelmet.

Az etetőt télen folyamatosan tölteni kell - mondta el Orbán Zoltán. Ha a madarak egyik napról a másikra nem találnak annyi eleséget, hogy azzal a nappali és az éjszakai energiaigényüket fedezni tudják, akkor egyetlen téli éjszaka alatt is könnyen lehűlnek, és akár el is pusztulhatnak. Ez egy etető esetében akár több száz kismadarat is jelenthet.

 

Kenyeret a madaraknak?

Kenyérrel etetés és kenyérrel etetés között is óriási különbség van, hangsúlyozta Orbán Zoltán. Ha valaki kenyérmorzsát dobál a buszmegállóban vagy a parkban összegyűlő madaraknak, abból nincs gond, hiszen az állatok azonnal felcsipegetik. Ellenben az etetőbe kihelyezett kenyér a nedvességtől erjedésnek indul és megpenészedik, ami gyomor- és bélgyulladáshoz vezetve, könnyen az állat pusztulását okozhatja. A szakértő hangsúlyozta, hogy a kenyér mindenféle pékárut lefed, veknit, serclit, de még a csokis kekszet is. A fent leírtak miatt ezeket tilos az etetőbe kiszórni.

 

Itatni egész évben kell

Orbán Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy a madaraknak nemcsak eleségre, hanem ivó- és fürdővízre is szükségük van. Az itatás alapvető madárvédelmi tevékenység, a nyári kánikula mellett télen, a száraz, hómentes fagyok esetén is létszükséglet, különösen amikor még zúzmara sincsen, ugyanis ebben az esetben a madarak nem tudnak vízhez jutni. Az itatás ugyanúgy a madárgondozás része, mint a magvak kiszórása.

femina.hu
MTI Hírfelhasználó