Orbán: Minden adócsalónak börtönben a helye
Aki adót csal, annak börtönben a helye - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben Vágó Gábornak válaszul.
2013. december 3. 09:56

Aki adót csal, annak börtönben van a helye. Az adócsalókkal szemben a lehető legkeményebben fel kell lépni. Ezt az alapelvet követjük, ez alól senki sem bújhat ki, lehet kicsi vagy nagy, magyar vagy nemzetközi cég, a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak - jelentette ki Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában, hétfőn, a parlamentben.

A kormányzati munkát végző szervek Komárom-Esztergom megyében 32 különböző helyen voltak elhelyezve, azokat egyetlen helyre vonták össze, ami éves szinten százmillió forintos megtakarítást fognak elérni – reagált Orbán Viktor Lukács Zoltán azonnali kérdésére. A miniszterelnök ezzel összefüggésben kifejtette: mindez azt is eredményezi, hogy a megyei kormányzati szakigazgatási szervek 90 százaléka egy helyen lesz.

A ténylegesen kifizetett összeg 1,73 milliárd forint, és a munkát magyar jogi személy végzi, tehát a magyar cégnyilvántartásban szerepel, valamint Magyarországon fizet adót – állapította meg a munkát végző céggel kapcsolatban Orbán Viktor. Ennek a cégnek a tulajdonosa egy Cipruson bejegyzett vállalkozás, „ebből volt is levélváltás a megrendelő és a cég között”, a közbeszerzési törvény szerint ez kizáró oknak minősül, ezért a tulajdonosi háttérre vonatkozó információkat be kell nyújtani, amire fel is szólították a kivitelező céget – közölte, megjegyezve, hogy az adategyeztetés megtörtént.

Az elvégzett munkát érintve a kormányfő arról tájékoztatott: sem a kivitelezésre, sem pedig egyéb vállalkozási vagy tanácsadási munkára nem szerződött le a cég külföldi vállalkozással. A kivitelezési munkálatokban hat magyar – tíz százalék feletti -, nevesített alvállalkozó van bent.

Viszonválaszában Orbán Viktor felhívta a figyelmét az ellenzéki képviselőnek, hogy célszerűbb lenne, ha szakpolitikai kérdésekben a szakminisztereket interpellálná.

Létrehozzák a vizsgálóbizottságot

Az ügy valóban komoly – reagált a miniszterelnök Vona Gábor az Egyesült Államok titkos adatgyűjtését érintő azonnali kérdésére.

Ugyanakkor kiemelte: az ügynek az egyik része a Magyarország életét döntéseikkel befolyásoló személyek megfigyelése, másik része pedig egy tömeges emberi jogi jogsértés, amit az Egyesült Államok azzal valósított meg, hogy válogatás nélkül lehallgatta a külföldről Amerikába indított telefonbeszélgetéseket.

„Támogatom, hogy vizsgálóbizottság jöjjön létre az ügyben” – hangsúlyozta. A kormányfő méltányolja a Jobbik igyekezetét, hogy összegyűjtötte a kellő mennyiségű aláírást, azonban felhívva Vona figyelmét a Jobbik „speciális politikai helyzetére” azt tanácsolta, hogy bízzák a Fidesz-frakcióra ezt a feladatot. Orbán Viktor viszonválaszában megerősítette, hogy felállítják a lehallgatásokkal foglalkozó vizsgálóbizottságot a parlamentben.

"Az adócsalókkal szemben a lehető legkeményebben fel kell lépni"

Itt egy komoly ügyről van szó és valóban felmerül az a kérdés, hogy ki ellenőrzi az ellenőröket? A magyar jogban az a gyakorlat, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) rendszeresen vizsgálja az ellenőrzési eljárások során a jogszabályok betartását és, hogy a hatóság a költségvetés érdekeit szem előtt tartva járt-e el – fejtette ki egy másik, hozzá intézett azonnali kérdésre adott válaszában Orbán Viktor.

A miniszterelnök aláhúzta, az ÁSZ jelentései nyilvánosak. Mindenféle vizsgálóbizottság előtt azt javasolnám az érdeklő képviselőknek, hogy az Állami Számvevőszéket használjuk úgy, ahogyan egy parlamenti szerv esetében ez lehetséges és szükséges – fűzte hozzá.

Aki adót csal, annak börtönben van a helye. Az adócsalókkal szemben a lehető legkeményebben fel kell lépni. Ezt az alapelvet követjük, ez alól senki sem bújhat ki, lehet kicsi, vagy nagy, magyar vagy nemzetközi cég, a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak és ebből az elvből a kormánykoalíció és személy szerint én sem fogunk engedni – szögezte le Orbán Viktor. Hozzátette, akinek valamilyen törvénytelenségről van tudomása, kötelessége jelenteni a hatóságok felé.

Támogatom a vizsgálóbizottságot, ha az egyedi ügyekben a konkrét vizsgálat lezárult, megtörtént a rendőrségi, ügyészségi nyomozás. Ha megvan a jogi felelősség megállapítása, akkor utána következhet a politikai felelősség megállapítása, de amíg nincs megállapítva a jogi felelősség, addig nincs miről beszélni, mert nincs politikai felelősség – jelentette ki viszontválaszában a miniszterelnök.

Hangsúlyozta, az adóhivatal eljárási rendjének minőségéről az ÁSZ köteles folyamatosan, jelentésében az országgyűlési képviselőket informálni.

„Ez óriási teljesítmény”

A kormányfő egy másik, hozzá intézett kérdésre válaszolva felidézte, a gabonaszektorban 2012 nyarán bevezették a fordított adózást, 2014 januárjától az élő- és a félsertések általános forgalmi adóját besorolták a kedvezmények öt százalékos áfakulcs alá.

A napokban küldtük el azt az igényünket Brüsszelnek, hogy a cukornál is bevezethessük a fordított áfát. Az, hogy további áfacsökkentéseket hajtsunk végre, ebben a pillanatban nem lehetséges, mert amit a magyar gazdaság megtermelt, azt elköltöttük a következő célokra: 2014-ben bevezetjük a kiskeresetűek adókedvezményét, továbbvisszük a Munkahelyvédelmi Akciótervet, bevezetjük a gyed-extrát és végrehajtunk egy húsz százalékos rezsicsökkentést - sorolta a kormányfő.

"2014-ben bevezetjük a kiskeresetűek adókedvezményét, továbbvisszük a Munkahelyvédelmi Akciótervet, bevezetjük a gyed-extrát és végrehajtunk egy húsz százalékos rezsicsökkentést."

Szavai szerint „a magyar gazdaság teljesítménye ennyit enged”. Ha többet tennénk ennél, azt csak hitelből tudnánk megtenni, márpedig hitelből Magyarországon szociális kiadásokat a jövőben sohasem fogunk finanszírozni, mert az ország kétszer kis híján belepusztult egy ilyen politikába – utalt az előző, szocialista kormányok tevékenységére Orbán Viktor.

Viszontválaszában a kormányfő felidézte, 2004-ig az élelmiszerekre vonatkozó áfakulcs 12 százalék volt, amit a szocialista kormányok először 15, majd 2009-ben 25 százalékra emeltek. Hozzátette, a szocialisták 2006-ban azzal a trükkel éltek, hogy a választások előtt 25-ről 20 százalékra vitték le az áfa mértékét, majd a választások után visszaemelték 25 százalékra. Azt gondolom áfa ügyben bennünket megtámadni nem feltétlenül okos politika az önök részéről. A valaha volt legnagyobb áfaemelést az élelmiszerek esetében éppen az önök korábbi kormányai hajtották végre - válaszola a tőle kérdező szocialista politikusnak Orbán Viktor. 

Azokkal is törődni kell, akik nem tudnak elhelyezkedni a piaci gazdaságban

Orbán Viktor aláhúzta, nőtt a versenyszférában alkalmazottak száma a kormányváltás óta. Tévednek, ha azt gondolják, hogy a közmunkások jelentős részét tudnák alkalmazni a vállalkozások. A magyar realitásokról önöknek nagyon kevés fogalmuk van – mondta a kormányfő a jobbikosoknak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a téli közmunkaprogramban írni, olvasni és alapvető civilizációs normákra tanítják a résztvevőket.

Orbán Viktor határozottan visszautasította azt a feltételezést, hogy 200 ezer embernek azért adnak közmunkát, hogy kozmetikázzák a munkahelyi adatokat. A kormányzatnak azokkal az emberekkel is törődnie kell, és ha lehet, munkát kell számukra adni, akik nem tudnak elhelyezkedni a piaci gazdaságban – húzta alá. Van bennünk társadalmi felelősségérzet, keresztény erkölcs, és ezekért az emberekért felelősséget érzünk. Ha teszünk értük valamit, azért tesszük, mert fontos az ő sorsuk – fűzte hozzá. Minden magyar felelős minden magyarért. Jó lenne, ha a Jobbik is megtanulná ezt – szögezte le a miniszterelnök.

Az atomenergia-mentes áramellátás Európában nem kivitelezhető

A kormányfő beszélt a paksi bővítés előkészületeiről is. Elmondta, korábban az Országgyűlés nagy többséggel döntött a kérdésről, összpárti konszenzus van a beruházás megvalósulása mögött – fűzte hozzá.

Orbán Viktor a határozat indoklásában leírtakra is kitért. A beruházás előkészítéséhez minimum 5+6 év szükséges, és figyelembe kell venni, milyen forrásszerkezetben biztosítható a villamosenergia ellátás biztonsága hosszú távra. Továbbá megállapítja, hogy a villamosenergia termelés szerkezetében meghatározóan pozitív szerepe van a paksi atomerőműnek, valamint társadalmi, környezetvédelmi, szakmai és gazdasági érveket hoz fel a beruházás megvalósítása mellett – sorolta. Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy egy nemzetközi konferencián az uniós energiaügyi biztos többek között azt mondta, hogy nem lesz olyan zóna Európában, melynek ármixében ne lenne majd atomáram. Vagyis az atomenergia-mentes áramellátás Európában nem kivitelezhető – húzta alá a kormányfő.

fidesz.hu nyomán
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó