Gyurcsány ez ügyben is összevissza hazudik
Gyurcsány Ferenc és a bukott baloldal ahogyan 2004-ben, úgy ma is gyűlöletkampányt folytat a külhoni magyarok ellen.
2013. december 4. 16:31

A Fidesz szerint a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc és a bukott baloldal ahogyan 2004-ben, úgy ma is gyűlöletkampányt folytat a külhoni magyarok ellen, és „ugyanúgy hazudozik, ahogy régen”.

A kormánypárt sajtóirodája így reagált arra, hogy a DK ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba szerdán közölte, pártja azt kezdeményezi: ne csak a külföldön élő kettős állampolgárok szavazhassanak levélben a jövő évi választáson, hanem a külföldön tartózkodó, de állandó magyarországi lakhellyel rendelkező emberek is.

A Fidesz közleményében erre válaszul azt írta: ahogyan azt az alapvető jogok biztosa is megállapította, nem jelent semmiféle hátrányos megkülönböztetést, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok nem szavazhatnak levélben, hiszen ők eddig is a külképviseleteken voksolhattak, és ezt követően is ott fognak.

A kormánypárt úgy fogalmazott, hogy „a baloldal ez ügyben is összevissza hazudik”, hiszen korábban még erősen támadták a levélben szavazás intézményét, ma viszont már az összes választóra kiterjesztenék.

Ha a magyarországi lakóhelyű, de a szavazás napján külföldön tartózkodóknál is bevezetnék a levélben szavazás lehetőségét, akkor minden magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgár esetében is be kellene vezetni – hívták fel a figyelmet, hozzátéve, hogy ez irracionálisan bonyolultabbá és hosszabbá tenné a szavazatok összeszámlálását, és veszélyeztetné a választás végeredményének mielőbbi megismeréséhez fűződő alkotmányos érdeket.

„A bukott baloldal volt az, amely 1994–1998 között az Alkotmánybíróság határozatával szembemenve megakadályozta, hogy a szavazás napján külföldön tartózkodók bármilyen formában szavazhassanak, és a bukott baloldal volt az is, amely egyszer már magyart magyar ellen fordított 2004-ben” – zárta közleményét a Fidesz.

Támad a bukott miniszterelnök

Ismert, Gyurcsány Ferenc tizenhat pontból álló programot hirdetett meg vasárnap Budapesten. Ismertetésekor kitért rá, hogy Magyarország a hétköznapjaiban osztozó emberek közös hazája, ezért annak lenne választójoga, aki állandó lakhellyel itt él, itt fizet adót, és vállalja döntése következményét.

A programpontok szerint nincs szükség a vatikáni szerződésre, és köztévé sem kell az embereknek. A pártelnök tájékoztatása szerint a programot februárban véglegesítik, és további 70-80 ponttal kiegészítik.

Harrach Péter szerint mindezek beláthatatlan következményekkel járnának.

------------------------------------------------------------------------------

A jelenlegi ombudsman sem talált kivetnivalót

Nem indokolt az alkotmánybírósági felülvizsgálat a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok levélben szavazása ügyében – írta válaszlevelében nemrég Székely László alapjogi biztos a DK ügyvezető alelnökének, aki arra kérte őt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz.

------------------------------------------------------------------------------

Vitás kérdéseket rendezett az új törvény

Évtizedes visszásságokat orvosol az új választási törvény a Századvég szerint. Ilyen az 1990-ben meghatározott választókerületek ésszerűsítése, hiszen eddig a legnagyobb választókerület két és félszer több lakossal rendelkezett a legkisebbnél. Az új, arányos választókerületek határai egybeesnek a megyehatárokkal, és egy-egy tömböt alkotnak – ezzel is rácáfolva a balliberális kritikákra, amelyek választókerület-manipulációt hangoztattak. A választókerületeket legkésőbb 2018-ban egyébként is módosítani kellett volna Tolna megye népességcsökkenése miatt.

MNO - MTI
  • Felesége mentette meg egy szovjet tanktól
    Lőte Attila pályafutása során főszerepek és karakterszerepek sokaságát játszotta el, legnagyobb elismerése a közönség szeretete és a pályatársak iránta érzett megbecsülése. A színész ugyanakkor mindig nyíltan vállalta, hogy sosem tartozott klikkekhez, illetve nemzeti, konzervatív érzelmeit azokban az évtizedekben sem tagadta meg, amikor nyilvánvaló volt, hogy ezért nem fogják díjazni.
  • Orbán: Jankovics Marcell megmutatta, miért harcolunk
    Jankovics Marcell küldetése az volt, hogy megmutassa, miért harcolunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a május végén elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a nemzet művésze temetésén kedden Budapesten.
  • A gyermekek fejlődésének biztosítása az elsődleges
    Magyarország úgy gondolja, hogy a családok védelme, a gyermekek fejlődésének és az egyéni életút háborítatlanságának biztosítása elsődleges kötelességünk - jelentette ki az igazságügyi miniszter kedden Luxemburgban, az európai uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó szakminisztereinek tanácsülését követően.
MTI Hírfelhasználó