Európának meg kell változnia
Orbán Viktor szerint a Balkán nem probléma, hanem lehetőség az Európai Uniónak arra, hogy megnövelje súlyát és gazdasági erejét.
2013. december 5. 17:46

Az egynapos hivatalos látogatáson Szkopjéban tartózkodó magyar kormányfő ezt a macedón kollégájával, Nikola Gruevszkivel tartott sajtótájékoztatón mondta csütörtökön, megerősítve, hogy Magyarország továbbra is támogatja Macedónia euroatlanti integrációját.

Orbán a kétoldalú találkozó után úgy fogalmazott: ahhoz, hogy Európa visszaszerezze a válság előtti befolyását, világkereskedelmi részesedését, meg kell változnia a kontinensnek, és például a Balkánról is másképpen kell gondolkodnia, mint eddig.

„Itt az ideje, hogy valaki világosan elmondja az Európai Unióban – és Magyarország ezt a szerepet szívesen vállalja –, hogy a Balkán nem egy probléma az EU számára, hanem egy lehetőség. Lehetőség arra, hogy dinamizáljuk az EU-t, hogy megnöveljük a súlyát, hogy kiteljesítsük a képességeit, és megnöveljük a gazdasági erejét” – közölte.

Ezért a magyar kabinet álláspontja szerint „mindannyiunknak az az érdeke”, hogy Macedónia minél hamarabb az unió tagállama lehessen – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az utóbbi évek során Macedónia stabil, demokratikus európai állammá vált. Arra is felhívta egyúttal a figyelmet, hogy Macedónia kulcsfontosságú ország a térség stabilitása szempontjából.

A vita eldőlt

Orbán ismertette a magyar gazdaság helyzetét is, emlékeztetve, hogy hosszú ideig vita folyt arról, sikerre vezethet-e a munkaalapú gazdaságot megcélzó magyar modell. Ez a vita mostanra eldőlt, méghozzá az idei év gazdasági teljesítménye döntötte el – mondta. Összegzése szerint kijelenthető, hogy az európai válságkezelés magyarországi módja sikeres, beváltotta a hozzá fűzött várakozásokat.

Tájékoztatott végül arról, hogy Magyarország felajánl húsz állami ösztöndíjat macedón fiataloknak.

A magyarokat érdekli Macedónia

Nikola Gruevszki az újságírók előtt elmondta, hogy a macedón euroatlanti integráció a kétoldalú megbeszélésnek is fontos témája volt. Hangsúlyozta, országa hálás Magyarországnak és a visegrádi együttműködés másik három államának (Csehország, Lengyelország és Szlovákia) azért a segítségért, amelyet Macedónia uniós csatlakozási folyamatához nyújtanak.

A macedón kormányfő kiemelte országa és Magyarország jó gazdasági és politikai viszonyait, megemlítve, hogy a csütörtöki szkopjei macedón–magyar üzletember-találkozó is azt mutatja, Macedónia egyre érdekesebb a külföldi befektetőknek, köztük a magyaroknak is.

A tájékoztató előtt a magyar kormány részéről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere oktatási, valamint kulturális együttműködési megállapodást írt alá macedón kollégájával, Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi államtitkára pedig vízügyi megállapodást kötött.

A miniszterelnöki megbeszélést megelőzően Orbán Szkopjéban tárgyalt Trajko Veljanoszkival, a képviselőház elnökével, és megkoszorúzza a macedón szabadságért elesett hősök tiszteletére emelt emlékművet. Később a magyar kormányfő udvariassági látogatást tesz majd Gjorge Ivanov államfőnél, és beszédet mond a macedón–magyar üzleti fórumon.

MNO - MTI
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó