Az egyszerűsített honosítás legjei
Tavaly tavasszal egy akkor 103 éves máramarosszigeti férfi is megkapta a magyar állampolgárságot,ő a legidősebb aki a honosítást kérte.
2013. december 6. 11:04

2011-ben pedig Szabadkán született meg az első olyan határon túli baba, akinek már alanyi jogon járt a magyar állampolgárság, mivel szülei még világrajötte előtt letették az állampolgársági esküt.

A vajdasági Szabadka az egyike azoknak a határon túli városoknak, ahol eddig a legtöbben kérték a magyar állampolgárságot, több mint ötvenezren pedig már le is tették az esküt. Samu Rozália az ünnepség alatt a könnyeivel küzdött, később már nevetve mesélte, mennyi erőt ad neki az, hogy magyar állampolgárrá válhatott. "Tudok szerbül, meg szeretem is őket, öt szerb jött a családba, mind jó, de magyarok vagyunk. Most érzem, mintha erősebb lennék, majd még megfiatalodok” – mondta Samu Rozália nevetve a Híradónak.

A Balogh család azt monda: igazi ünnep volt számukra az a nap, amikor Szabadkán magyar állampolgárok lettek. "Boldogok vagyunk, én azt hiszem az egész családom, meg már azért is, hogy az egész családom magyar állampolgár lesz, már azért is végtelenül boldog vagyok. Ez óriási dolog" – így nyilatkozott Balogh Virág László.

Erdélyben is több tízezren kérelmezték az elmúlt három évben, hogy megkaphassák a magyar állampolgárságot. A legtöbben Csíkszeredában. "Számomra nagyon felemelő érzés és úgy gondolom, hogy minden határon túl rekedt magyar számára egy nagyon fontos pillanat, amikor leteheti az esküt. Hát mióta vágyom rá? Mióta tudatosult bennem, hogy magyar vagyok" – mondta Csipor Attila.

Voltak olyanok is, akik a könnyeikkel küszködtek örömükben. "Ezeket érzéssel nem lehet leírni, hogy mit jelent az egy székely embernek, amikor elismerik azt, hogy magyar" – nyilatkozta Ábrahám Melinda.

A Kárpát-medencén kívül is rengetegen éltek a lehetőséggel. Brüsszelben például már majdnem 20 alkalommal szerveztek honosítási ünnepséget. A kérelmezők idén januárban például Áder János köztársasági elnök jelenlétében tették le az esküt. "Mostantól önöket is dicséri, aki Magyarországot élteti és önöket is megsérti, aki Magyarországot bántani meri” – mondta Áder János. Sőt a tengerentúlon, például a kanadai Torontóban is a köztársasági elnök jelenlétében vehették át legutóbb 71-en a magyarságukat igazoló dokumentumokat.

Az ausztráliai magyarok közül is sokan élnek a lehetőséggel. Idén október 23-án egy csoport Melbourne-ben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében tehetett állampolgársági esküt. 103 évesen egy máramarosszigeti férfi volt a legidősebb, aki a törvény 2010-es megszületése óta kérvényezte az állampolgárságot. Bálint Imre harmadszorra vált magyar állampolgárrá, de mint mondta: mindig is magyarnak tartotta magát.

Az új törvény hatályba lépése után egy évvel pedig Szabadkán meg is született az első olyan határon túli baba, akinek már alanyi jogon járt a magyar állampolgárság is. Szülei ugyanis az egyszerűsített honosítási eljárás keretében már születése előtt magyar állampolgárok lettek.

hirado.hu - Duna Hiradó
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
  • Állam- és kormányfők a demográfiai csúcson
    Közös konferencianyilatkozatot ír alá Orbán Viktor miniszterelnök az eseményen részt vevő állam- és kormányfőkkel a csütörtökön kezdődő IV. budapesti demográfiai csúcson - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó