Húsz éve halt meg Antall József
December 12-én húsz éve annak, hogy elhunyt Antall József Magyarország első, szabadon választott miniszterelnöke.
2013. december 8. 14:19

Rá emlékezett a Vasárnapi újságban özvegy Antall Józsefné és Kónya Imre, az egykori Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője. A Boross-kormány belügyminisztere szerint el kell múlnia a rendszerváltozásról folytatott aktuálpolitikai vitáknak ahhoz, hogy a korszak az őt megillető méltó helyre kerülhessen a magyar történelemben.

Közvetlenül halála előtt, amikor már feladott mindent, és készült a távozásra az életből, Antal József behívta magához az országos rendőrfőkapitányt, a hadsereg parancsnokát valamint a testőrség vezetőjét, és mindhármuknak ugyanazt mondta: „Köszönöm, hogy szolgálták a hazát és a demokráciát, kérem, ha majd nem leszek, továbbra is ezt tegyék” – idézte fel a Vasárnapi újságban Kónya Imre az 1993. december 12-én elhunyt miniszterelnök szavait.

Kónya Imre szerint a húsz éve elhunyt kormányfő egész tevékenysége és személyisége óriási szerepet játszott abban, hogy Magyarország a rendszerváltó államok közül az ő időszakában egyértelműen és minden tekintetben az első helyen állt. Helmuth Kohl akkori német kancellár, akivel jó barátságban voltak, azt mondta magyar kollégájának, hogy 1995-re Magyarország, Csehszlovákia és Lengyelország az Európai Unió tagja lesz. Kohl hozzátette: ha rajta múlna, Magyarország azonnal beléphetne a közösségbe, ám még meg kell várni a lengyeleket, akik még nem tartanak ott a fejlődésben. Antall megjegyezte, ő a fogorvosnál is a sorban állást utálja a legjobban, mire Kohl megnyugtatta, hogy ebben a sorban senki nem fogja őt megelőzni – idézte fel a kormányfővel kapcsolatos emlékeit Kónya Imre.

Az 1990-94 közötti kormánytöbbséget adó egykori MDF-frakció vezetője hangsúlyozta, Antall Józseffel nem egy kiszámíthatatlan forradalmár került az ország élére, hanem egy olyan ember, akinek éppen olyan elképzelése volt a demokráciáról, a jogállamról, mint azoknak a nyugat-európai politikusoknak, akikkel találkozott. Ugyanúgy viselkedett, beszélt, mint ők, legfeljebb kicsit műveltebb, történelemben jártasabb volt.

Nem véletlen, hogy Helmut Kohltól kezdve Francois Mitterand francia elnökön keresztül Margaret Thatcher brit miniszterelnökön át egészen idősebb George Bush amerikai elnökig minden jelentős politikussal kiváló személyes kapcsolatban volt – mondta Kónya Imre. Hozzátette: Bush elnök, aki nagyon szerette volna elkerülni az amerikai fegyveres beavatkozást a délszláv háborúba, a konfliktus kapcsán rendszeresen kikérte Antall véleményét. Bush megjegyezte, ha a csehek és a szlovákok is jól meg tudták oldani a különválást, akkor miért ne tudnák ezt a szerbek, illetve a délszlávok is ezt elintézni. A magyar kormányfő válasza erre az volt, a probléma – amit Bush nem biztos, hogy tud –, hogy a csehek a sört szeretik, a szerbek meg a szilvapálinkát – elevenítette fel a párbeszédet Kónya Imre.

Az Antall-kabinetet követő Boross-kormány egykori belügyminisztere szerint az ezredvégi demokratikus Magyarország létrejöttének néhány éve mindig a magyar történelem kiemelkedő eseménye lesz. Bár tudja, hogy a megítélése nem ez, és ami utána következett, abban csalódtak az emberek. Hangsúlyozta: ennek azonban nem a rendszerváltozás és nem Antall József az oka. Ám a társadalom nem tesz különbséget, és amíg a korszak az aktuálpolitika tárgya, addig divat azt mondani, hogy nem is történt rendszerváltás, el lett rontva az egész. Mint a volt frakcióvezető mondta, bízik abban, hogy később ez változik, és a korszak méltó helyre kerül az emberek emlékezetében.

Antall Józsefné a Kossuth Rádió műsorában azt mondta néhai férjéről, hogy kormányfősége előtt is mindig nagyon lelkiismeretesen, teljes erőbedobással dolgozott. „Tette, amit kellett, és amit elvállalt, betegen, és tartotta magát, mégis elképesztő igazságtalan támadásokban volt állandóan része” – fogalmazott az özvegy. Felidézte: esténként, amikor hazajött, ő mint a felesége azzal fogadta, hogy már megint mit műveltek vele a parlamentben, mire férje csak annyit válaszolt: „Hát, az a dolguk, ők az ellenzék”, és nem vette föl a támadásokat. Klára asszony, mint elmondta, sokszor azt gondolja, Antall Józsefnek külföldön – ahol partnerei teljesen maguk közül valóként kezelték – nagyobb becsülete volt, mint Magyarországon.

Kónya Imre ugyanakkor hangsúlyozta: örül, hogy hajdani politikai ellenfelei is a legnagyobb elismerés hangján beszélnek Antall Józsefről, mert fontos, hogy ebben a kettészakadt országban a nagy történelmi személyiségek körül legyen valamilyen elismerés. Antall József pedig nagy történelmi személyiség, a rendszerváltás szimbolikus személyisége – fogalmazott a Vasárnapi újságban Kónya Imre, volt MDF-es frakcióvezető, belügyminiszter.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó