10 százalék alatt az szja?
A személyi jövedelemadó tíz százalék alá csökkentésével folytatódhat az adórendszer 2010-ben megkezdett átalakítása – mondta a Magyar Nemzetnek a szaktárca helyettes államtitkára. Pankucsi Zoltán szerint a korábbi, kétkulcsos rendszer többeket adócsalásra sarkallt, és a magas teher miatt kereshettek maguknak sokan más országban otthont.
2013. december 9. 07:16

Tíz százalék alá szeretné csökkenteni a személyi jövedelemadó egységes kulcsát a szaktárca – a kormányzati elképzelésről a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára beszélt a Magyar Nemzetnek. Pankucsi Zoltán azt mondta: az intézkedés szerepel az elkövetkező évek tervei között.

– Az előttünk álló két esztendőben bizonyosan sokat kell majd tenni a költségvetési hiány három százalék alatt tartásáért, de amint lehetőség lesz rá, megvalósul az újabb, jelentős adócsökkentés – fogalmazott a minisztériumi vezető. Hozzáfűzte: ha 2010 után, a világválság időszakában mód nyílt az egykulcsos, 16 százalékos adórendszer bevezetésére, és az ezzel együtt járó évi ötszázmilliárd forintos személyi jövedelemadó-csökkentésre, úgy az elkövetkező, a jelek szerint fellendülést hozó években is megvalósítható hasonló irányú lépés.

A helyettes államtitkár szerint a további adócsökkentés az eddigi intézkedések egyenes folytatásaként értelmezhető. Felidézte: 2010-ben a rendszer két kulcsot ismert, s érdemben nem támogatta a családok boldogulását.

– Az akkori szisztéma túl sokat követelt a legálisan munkát vállalóktól, eközben tömegek előtt tárta szélesre az adócsalás kapuját. Az adóztatás jóformán csak arról szólt, hogy a bejelentett jövedelmekből a lehető legtöbb költségvetési bevételt sajtolják ki – fogalmazott Pankucsi Zoltán.

Mint mondta, a mostani kormány szakított ezzel a szemlélettel, s 2011-től olyan szabályrendszert vezetett be, amely a munka és a családok megbecsülésére épül, s hozzájárul a gazdasági növekedéshez. A szabályok jövőre tovább formálódnak: januártól a családi kedvezmény fel nem használt összegét a szülők az egészségbiztosítási és a nyugdíjjárulékukból is levonhatják.

Részletek a hétfői Magyar Nemzetben.

Címkék:
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó