Amortizációpótlásra, illetve tipikusan gépberuházásra használták fel a kkv-k a program első szakaszát, a kkv-szegmensben ennek köszönhetően már megtörtént a hitelezési fordulat. Már az első fázisban meglepően magas volt a beruházási hitelek aránya, a legaktívabbak a mezőgazdasági és a feldolgozóipari cégek voltak, a refinanszírozási hitelek pedig legnagyobb részt az ingatlanszektorban hasznosultak a szektorban – mondta el Hodina Péter, a K&H vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője a Növekedési Hitelprogramról.

Az NHP-nak két nagyon pozitív eleme a K&H számára: az alacsony kamatozás és a kedvező futamidő. A forgóeszközhiteleknél jellemző volt a 3-5 éves, a beruházási hiteleknél a 8-10 éves futamidő. Hozzájárult a program ahhoz is, hogy csökkenjen a kkv-k adósságszolgálati kötelezettsége, mégpedig átlagosan közel 30 százalékkal – tette hozzá.

A második fázissal kapcsolatban üdvözölte, hogy a Növekedési Hitelprogramot többek között a lízingre is kiterjesztette a jegybank. További pozitívumként jelentkezhet a második fázisban, hogy a jövőben sokkal jellemzőbbek lehetnek a kapacitásbővítő fejlesztések, javul a vállalkozások hitelképessége, javul a gazdaság munkahelyteremtő képessége.

Milliárdos károkat okozott

A Magyar Nemzeti Bank határozottan visszautasította Király Júliának az elmúlt hetekben az MNB-ről megfogalmazott állításait. „Olyan korábbi vezető bírálja most az MNB monetáris politikáját, aki a jegybank volt irányítóival együtt 2012 őszéig mesterségesen magasan tartotta a jegybanki alapkamatot, ezzel több százmilliárd forintnyi kárt okozva az országnak.” E súlyos szakmai hibát tetézi, hogy az MNB vezetésében épp Király Júlia volt az, aki még a 7 százalékos mértékről is növelni szerette volna az alapkamatot 2012 áprilisában – közölte a jegybank.

A jegybank értetlenül áll Királynak mint a K&H Bank Zrt.-t tulajdonló KBC igazgatósági tagjának a növekedési hitelprogramra vonatkozó kijelentései előtt is. Király kockázatosnak és aggályosnak értékeli a hitelprogramot, ami szöges ellentétben áll a K&H Bank vezetőinek eddigi nyilatkozataival.