A jogszabály keddi végszavazásánál nem gyűlt össze a minősített többséghez szükséges szavazatszám – közölte a Mediafax hírügynökség. A törvénytervezet korábban a szenátusban sem kapta meg az elfogadáshoz szükséges támogatást.

A tervezet számos olyan elemet tartalmaz, amely a román kormány úgynevezett Verespatak-törvénytervezetében is szerepelt. A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) pártjai novemberben megállapodtak abban, hogy elvetik a kizárólag Verespatakról szóló tervezetet, de módosítják a bányászat általános előírásait Romániában, a szakbizottságokban kidolgozott tervezetük mégis elbukott a végszavazáson.

Folyamatosak voltak a tiltakozások

Hétfőn mintegy 40 Greenpeace-aktivista hatolt be csákányokkal felszerelkezve a román parlament előtti gyepes részre, és a verespataki aranybánya-beruházás ellen tüntetett.

Szeptember elseje óta minden vasárnap több száz – eleinte több ezer – környezetvédő vonul fel Bukarestben, akadályozva a közlekedést. A tüntetések során a tiltakozók rendszeresen elfoglalják az úttestet.

A román parlament verespataki különbizottsága novemberben elutasította azt a törvénytervezetet, amely elősegítette volna az aranybánya-beruházást.