Átadták az M. S. mester-díjat és Szkíta Aranyszarvas-díjat
Szentkirályi Miklós restaurátorművész kapta az idén az M. S. mester-díjat, Vitézy László rendező pedig a Szkíta Aranyszarvas-díjat vehette át az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
2013. december 13. 10:10

Az elismeréseket alkotójuk, Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész adta át. Szentkirályi Miklós restaurátorművész életpályáját Kő Pál M. S. mester-díjas és Kossuth-díjas szobrászművész elemezte, Vitézy László rendező munkásságát pedig Dárday István Szkíta Aranyszarvas-díjas, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas rendező méltatta.

Mihály Gábor az MTI-nek elmondta: több mint tíz éve határozták el Molnár Pál újságíróval, hogy díjakat alapítanak azon művészek elismerésére, akik nem kapnak állami kitüntetéseket, de művészetük magas színvonalat képvisel.

A 2001-ben alapított M. S. mester-díjjal az európai szellemiségű magyar művészek munkásságát ismerik el, egyúttal a díj célja az is, hogy életben tartsa a 16. század elején alkotó magyar festőóriás, M. S. mester emlékét. A elismerésről döntést hozó kuratóriumban helyet kapnak az előző évek díjazottjai is.

Az eddigi díjazottak között Patay László freskófestő, Rieger Tibor és Kő Pál szobrászművész, Kiss Tibor festőművész, Kárpáti Tamás festőművész, König Róbert grafikusművész és Matl Péter szobrászművész.

Az Aranyszarvas-díj azokat a magyar filmművészeket jutalmazza, akik több évtizedes munkásságukkal itthon és külföldön elismerést szereztek a magyar filmnek, alkotásaikban a magyar és az európai szellemiség együtt van jelen.

A 2002-ben alapított művészeti elismerést eddig mások mellett Hintsch György filmrendező, forgatókönyvíró, Jeli Ferenc filmrendező, Hildebrand István operatőr, Morell Mihály vágó, Fakan Balázs dramaturg, Dárday István filmrendező, Csurka István forgatókönyvíró, András Ferenc rendező vehette át.

MTI
MTI Hírfelhasználó