Medgyessy Péter Magyarország miniszterelnöke - kormányprogram
Az Országgyűlés hétfőn 197 igen szavazattal 178 ellenszavazattal és egy tartózkodás mellett a Magyar Köztársaság miniszterelnökének választotta Medgyessy Pétert, és egyidejűleg elfogadta a kormányprogramot.
2002. május 27. 13:44
A kormányprogram vitájában elhangzottakra reagálva Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy kormánya - a bírálatokkal szemben - fontosnak tartja a mezőgazdasági családi támogatások fenntartását és kiterjesztését, a határon túli magyarok jövőjének kérdését, az inflációellenes politikát, és továbbra is működtetni kívánják a családi támogatásoknak az előző parlamenti ciklusban elfogadott formáit.

Ismételten leszögezte, hogy közjogi értelemben 10 millió magyar miniszterelnöke lesz, hiszen - mint fogalmazott - nem lehet más, de 15 millió magyarért érez felelősséget.

Kormányzati filozófiájáról szólva kijelentette: a következő négy évben be szeretné temetni azokat az árkokat, amelyek a társadalomban keletkeztek.

- Az a szándékom, hogy az iskolákban tanuljanak, a munkahelyeken dolgozzanak, a templomokban imádkozzanak, az utcákon közlekedjenek, az európai stílusú politizálásnak a színhelye pedig legyen a parlament - hangoztatta a politikus.

Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy a határon túli magyarság támogatásának mértékét kormánya növelni kívánja a jövőben, és helyzetük javítása érdekében hosszú távú megoldásokra törekszik.

- Nem kell megmagyarázni sem nekem, sem sokunknak, mit jelent a kisebbségi lét Erdélyben, és azt sem, hogy ez fontos mindannyiunk számára - tette hozzá, utalva erdélyi származására, s egyben reagálva Pokorni Zoltán (Fidesz) felszólalására.

Szintén a Fidesz elnökének címezve hozzátette, hogy rossz hangvételű, indulatos hozzászólások esetén sem fog változtatni stílusán, hanem továbbra is érvelő, higgadt és a partnereket tisztelő politikus marad.

A családtámogatásokról szólva kiemelte, hogy 2003-ban a családi pótlékot 20 százalékkal, egyedülálló szülők esetében pedig 30 százalékkal növelik.

A gazdaságpolitikára áttérve leszögezte, hogy nincs jobb- vagy baloldali gazdaságpolitika, csak jó vagy rossz, professzionális vagy hozzá nem értő gazdaságpolitika létezik.

Varga Mihály távozó pénzügyminiszter felvetéseire reagálva rámutatott arra, hogy az elmúlt négy évben csökkent a gazdaság növekedési üteme, a foglalkoztatottak száma, az export mennyisége, az ipari termelés pedig stagnál. Hozzátette, hogy a tudatosan alultervezett infláció következtében az önkormányzatok kisebb jövedelemhez jutottak, a költségvetés hiánya viszont érezhetően nőtt.

Hangsúlyozta, hogy amennyiben a leköszönő kormány helytálló tájékoztatást adott az ország állapotáról, megvannak a források az ígértek megvalósítására. Hozzátette, hogy emellett az új kormány fokozni kívánja a gazdaság növekedését, és gondosan fog bánni az adófizetők pénzével is.

Azoknak a képviselőknek, akik hiányosnak találták a kormányprogramot, azt ígérte, hogy a következő években a költségvetés vitájakor vissza fognak térni azokra a témákra, amelyeket hiányoltak a programból.

Megjegyezte viszont, hogy a most tárgyalt kormányprogram kétszer akkora, mint a Fidesz-vezette kormányé volt, és ötször annyi számadatot tartalmaz.

Medgyessy Péter kitért beszédében arra is, hogy néhány ellenzéki képviselő javaslatait megszívlelendőnek tartja. Ezek között említette Horváth Balázs (MDF) tanácsát a szervezett bűnözés elleni koordinációs központ megtartásáról, Harrach Péter (Fidesz) népességfogyással kapcsolatos felvetéseit, Fónagy Jánosnak (Fidesz) a vasútfejlesztésben való együttműködésre tett ígéretét, Gémesi Györgynek (MDF) a közigazgatási reformmal összefüggő felszólalását, Farkas Flóriánnak (Fidesz) a legitim cigány szervezetekkel való együttműködésre vonatkozó kérését és Rogán Antal (Fidesz) szavait az internet-használatról.

Sajnálatát fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy a távozó kormánypártok alig szóltak a korrupció elleni küzdelem kérdéséről.

A politikus köszönetet mondott a kiegészítő, magyarázó jellegű felszólalásokért, Kóródi Máriának (SZDSZ) a környezetvédelemmel kapcsolatos felvetéseiért, és Csehák Juditnak (MSZP) a jóléti társadalom megteremtése érdekében tervezett lépések ismertetéséért.

(MTI nyomán)

Címkék:
  • Áder: Ne tévesszünk mértéket, amikor klímakatasztrófáról beszélünk
    Helyes, hogy Magyarország felelősségét és tennivalóit is vizsgáljuk, amikor a fenyegető klímakatasztrófáról és a megteendő intézkedésekről beszélünk, de ne tévesszünk mértéket – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
  • Sorsdöntő öt év vár Európára
    Ha a számok nyelvére fordítjuk le azt, ami az elmúlt években történt, akkor az iszlám terjedése Nyugat-Európában már elérte a kritikus szintet.
  • Varga Judit a kereszténydemokratáknál
    A Városliget Caféban rendezett találkozón Varga Judit miniszter derűs felszabadultsággal beszélt gyerekkoráról, diák éveiről. Kiemelte: a sport és a zene alakította karakterét. Távolugrás, síkfutás, kosárlabda, hegedű és több nyelv elsajátítása – ezek is ennek a korszaknak a „hozományai”.
MTI Hírfelhasználó