Bajnaiék és Mesterházy eltörölné a rezsicsökkentést
Eltörölné ebben a formájában a rezsicsökkentést az Együtt–PM Szövetség – jelentette ki Szigetvári Viktor. Nem tartható a rezsicsökkentés az MSZP elnöke szerint sem.
2013. december 18. 14:26

A baloldali választási tömörülés társelnöke az MSZP és az Együtt–PM Szövetség Pest megyei képviselő-jelöltjeinek bemutatásán a Hír TV kérdésére beszélt erről. Szigetvári szerint a rezsicsökkentés nem fenntartható, ezért ebben a formájában meg kell szüntetni.

„Öt víziközmű társaság van Magyarországon, körülbelül 50 milliárdos forgalmat bonyolítanak idén, és ez mutat rá leginkább arra, hogy a rezsicsökkentés miért hazugság, ki merem mondani, hogy mi ebben a formában természetesen megszüntetnénk, miközben teszünk azért nagyon sokat, hogy olcsó legyen a közszolgáltatás minden magyar állampolgár számára, szociális helyzetétől függően” – mondta az Együtt–PM társelnöke.

Mesterházy: Nem tartható a rezsicsökkentés

Nem tartható a rezsicsökkentés az MSZP elnöke szerint sem – Mesterházy Attila a Hír TV kérdésére azt is mondta, ha az MSZP kerül kormányra, felülvizsgálják az államosított közszolgáltató cégeket. A szocialisták elnöke úgy véli, hosszú távon nem fenntartható például a vízművek, távfűtési szolgáltatások önkormányzati kézbe adása és a díjszabások erőszakos csökkentése. Mesterházy úgy fogalmazott, hogy az állami kézbevétel után a működésképtelen társaságok esetében elgondolkodnak egy új konstrukcióról, bár nehéz lesz új befektetőket találni.

„Már most látszik, hogy nem fenntartható ez a rezsicsökkentés. Vannak olyan települések, városok Magyarországon, ahol a közszolgáltatás döcög vagy nehéz helyzetbe került. Hogyha év végén megvárjuk majd az önkormányzatoknak a zárszámadását vagy a költségvetési zárását, akkor érdemes majd megnézniük, hogy hány önkormányzat által tulajdonolt cég került csődbe vagy kerül negatívba, egyenlegbe amiatt, hogy ezt a fajta megoldását választotta a kormány a rezsicsökkentésnek.”

Bajnai már korábban is ellenezte

Bajnai Gordon a pozsonyi Sme című liberális lapnak adott májusi interjújában csalásnak és tarthatatlan intézkedésnek nevezte az Orbán-kormány rezsicsökkentését. Az Együtt–PM vezetője ugyan elismerte, hogy Magyarországon magasak a lakhatással kapcsolatos költségek, de arról beszélt, hogy ők ezt más módon, például energiatakarékossági intézkedésekkel orvosolnák.

Az Együtt–PM vezetője korábban azt is elárulta a bizonytalan szavazóknak, hogy mire számíthatnak, ha a baloldal kerül kormányra. „Mindig készek vagyunk megtenni, amit a nemzet jövője érdekében meg kell tenni. Akkor is, ha ki kell mondanunk, hogy ez fájni fog. Fájni fog, de azért, hogy utána lényegesen jobb legyen."

Fidesz: Mesterházy és Szigetvári beismerte

„A bukott baloldal ma egyenesen kimondta, hogy adóemelést akar és el akarja törölni a rezsicsökkentést. Pest megye azonban nem kér többet sem a Gyurcsány–Bajnai-korszak bukott gazdaságpolitikájából, sem korrupt és alkalmatlan megyei politikusaiból” – áll Szűcs Lajosnak, a Fidesz megyei elnökének szerdai sajtóközleményében.

A közlemény azt írja: „csökkent és tovább csökken a családok adója és a rezsi. A baloldal ezzel szemben ma is adóemelést akar és el akarja törölni a rezsicsökkentést – ezt Mesterházy Attila és Szigetvári Viktor ma feketén-fehéren beismerte.”

MNO nyomán
MTI Hírfelhasználó