Mexikóban terjeszkedik a Richter
Újabb akvizícióval terjeszkedik specializált, nőgyógyászati üzletágán belül a Richter Gedeon Nyrt.
2013. december 19. 10:07

A magyar gyógyszercég 70 százalékos tulajdonrészt szerez a mexikói DNA Pharmaceuticals vállalatban - közölte a Richter a tőzsde honlapján csütörtökön.

A mexikói vállalat tulajdonosával kötött megállapodás értelmében a Richter a következő 3 éven belül a fennmaradó 30 százalékos tulajdonrészt is kivásárolja. A megállapodás aláírását követően az új vegyesvállalat neve Gedeon Richter Mexico, S.A.P.I. de C.V lesz.

A közlemény szerint a Richter Gedeon Nyrt. mexikói marketing partnere, a DNA Pharmaceuticals, S.A. de C.V. tulajdonosával olyan megállapodást írt alá, amelynek célja a mexikói gyógyszerpiacra történő belépés megalapozása. A DNA főként a nőgyógyászati készítmények, elsősorban az Esmya nevű gyógyszer mexikói törzskönyvezésére és ezeknek a termékeknek az értékesítését támogató hálózat kiépítésére fókuszál.

A közlemény idézi Bogsch Eriket, a Richter vezérigazgatóját, aki elmondta: a nemrégiben bejelentett brazíliai akvizíciót követően a DNA-val kötött szerződés újabb stratégiai lépésnek tekinthető a Richter közvetlen latin-amerikai földrajzi jelenlétének diverzifikálása irányába. Hozzátette: a latin-amerikai régió a világ leggyorsabban növekvő gyógyszerpiacainak egyike.

Oscar H. del Cid, a DNA Pharmaceuticals elnöke szerint a kibővített, Richterrel kötött együttműködés egy új fejezetet nyit társaság történetében, mivel az egyik legdinamikusabban növekvő nőgyógyászati üzletággal rendelkező céggel sikerült megállapodniuk. Ezen felül a két cég együttműködése szinergiát teremt az Esmya piaci bevezetéséhez Mexikóban - mondta.

A Richter hétfőn jelentette be, hogy többségi tulajdont szerez egy brazil gyógyszer-kereskedelmi vállalatban. A tájékoztatás szerint a Richter új marketing partnere, a Next Pharma Representagco, Importadora, Exportadora e Distribuidora Eireli - EPP tulajdonosával olyan megállapodást írt alá, amelynek célja a brazil gyógyszerpiacra történő közvetlen belépés. A Richter kezdetben 51 százalékos többségi tulajdoni részesedéssel rendelkezik a Next Pharma vállalatban, és a megállapodás opciós lehetőséget biztosít a fennmaradó 49 százalék jövőbeni megszerzésére is. A megállapodás aláírását követően a vállalat új neve Gedeon Richter do Brasil Importadora, Exportadora e Distribuidora S.A. lesz.

A Richter harmadik negyedévi konszolidált adózott eredménye 27 százalékkal 11 milliárd 344 millió forintra nőtt az egy évvel korábbi 8 milliárd 927 millióról, az üzemi eredmény pedig 11,6 százalékkal 12,2 milliárd forint fölé emelkedett.

A harmadik negyedévi árbevétel 7,1 százalékkal volt magasabb, mint egy éve, 82 milliárd 596 millió forintot ért el.

2013 első háromnegyed évében a teljes árbevétel forintban mérve 7,1 százalékkal (euróban 5,2 százalékkal) nőtt az előző év azonos időszakával összehasonlítva, 260 milliárd 473 millió forintot tett ki. A bázisidőszakhoz képest az euró-forint árfolyam kismértékben gyengült.

A Richter papírjaival a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában kereskednek, a részvények szerdai záróára 4443 forint volt.

MTI
MTI Hírfelhasználó