Várja a zarándokokat a Születés Temploma
Annak ellenére is várja a ciszjordániai Betlehembe érkező zarándokokat a Születés Temploma, hogy megkezdődött az épület felújítása.
2013. december 24. 16:48

Annak ellenére is tárt kapuval várja a ciszjordániai Betlehembe érkező zarándokokat a Születés Temploma, hogy megkezdődött az épület régóta esedékes felújítása.

Úgy tartják, hogy Jézus abban a barlangban született, amely fölé a templomot emelték. A Szentföld legrégebbi temploma több mint 1700 éve szinte semmit sem változott, nem kezdte ki sem a háborúk, sem a hódítók egymást követő hosszú sora, a perzsák, a keresztesek, a törökök, az angolok, végül 1967-ben az izraeliek mind megkímélték a épületet, amely legádázabb ellenségének az idő vasfoga bizonyult.

A templom éppen rendkívüli jelentősége miatt került olyan siralmas állapotba, hogy az UNCESCO a veszélyeztetett műemlékek közé sorolta a világörökségi listán. Nemcsak a felbecsülhetetlen értékű műalkotásokat és egyedülálló mozaikokat kell megmenteni, hanem magát az épületet is. Végül azonban megkezdődött a felújítás, amelyet csak a karácsony szakít meg rövid időre.

Az épületen a katolikus, a görög ortodox és az örmény ortodox egyház osztozik, ez pedig jelentős akadályokat gördített az elé, hogy felújítsák a romos tetőt, az ősrégi, omladozó falakat, a kormos oszlopokat. A templomon belül kínos pontossággal jelölték ki a három irányzat területének határait, amelyet tilos volt átlépni. A karácsony előtti nagytakarításnál időnként még egymásnak is estek seprűnyeleikkel az egyházi emberek, így volt ez 2007-ben és 2011-ben is. Ekkor a palesztin rendőrségnek kellett közbelépnie, hogy megbékítse a haragosokat.

Hasonlóan folyt a renoválásról szóló vita is: évtizedeken át nem tudtak megegyezni a finanszírozásról. Végül a Palesztin Hatóság vette kezébe a kezdeményezést, és döntés elé állította a három egyházat: vagy egyességre jutnak a felújításról, vagy a palesztinok veszik át a feladatot - emlékezett vissza Szijad Bendek, a templom felújításával megbízott palesztin bizottság vezetője.

"Igen elégedett volt mindhárom egyház, amikor 2008-ban azt mondtuk nekik, mi fogunk renoválni" - tette hozzá Bendek.
A munkálatok költségének fedezésére adománygyűjtés kezdődött, és végül 578 millió forintos összeg gyűlt össze. A tetőszerkezet felújítására létrehozott segélyalapba elsőként Magyarország helyezte el százezer eurós (30 millió forintos) hozzájárulását.
MTI nyomán
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • A Momentum identitástipró ideológiája
  Azokat az értékeket, amelyeket elődeink csendes hangyamunkával megteremtettek, a momentumosok most zsetonként herdálják el az egyre mélyebbre züllő európai politikai kaszinóban.
 • Enni, inni, venni
  Szemet gyönyörködtető karácsonyi fények, forralt bor, ínycsiklandó illatok és kézműves mütyürök. A legtöbbünknek valószínűleg ez jut eszébe a karácsonyi vásárokról. Ha valaki körülnéz a Vörösmarty téri és a bazilika előtti forgatagon túl Bécsben is, komoly meglepetéssel találkozhat: sógoréknál olcsóbb a kolbász, de a kerítés ott kínai csecsebecsékből épül.
 • Itt a 2010 előtti világ újracsomagolva
  Nem feltétlenül rossz a választói emlékezet felfrissítése szempontjából, hogy hosszú idő után a balliberális erők újra meg tudják mutatni a gyakorlatban, hogy kik is ők valójában.
MTI Hírfelhasználó