Várja a zarándokokat a Születés Temploma
Annak ellenére is várja a ciszjordániai Betlehembe érkező zarándokokat a Születés Temploma, hogy megkezdődött az épület felújítása.
2013. december 24. 16:48

Annak ellenére is tárt kapuval várja a ciszjordániai Betlehembe érkező zarándokokat a Születés Temploma, hogy megkezdődött az épület régóta esedékes felújítása.

Úgy tartják, hogy Jézus abban a barlangban született, amely fölé a templomot emelték. A Szentföld legrégebbi temploma több mint 1700 éve szinte semmit sem változott, nem kezdte ki sem a háborúk, sem a hódítók egymást követő hosszú sora, a perzsák, a keresztesek, a törökök, az angolok, végül 1967-ben az izraeliek mind megkímélték a épületet, amely legádázabb ellenségének az idő vasfoga bizonyult.

A templom éppen rendkívüli jelentősége miatt került olyan siralmas állapotba, hogy az UNCESCO a veszélyeztetett műemlékek közé sorolta a világörökségi listán. Nemcsak a felbecsülhetetlen értékű műalkotásokat és egyedülálló mozaikokat kell megmenteni, hanem magát az épületet is. Végül azonban megkezdődött a felújítás, amelyet csak a karácsony szakít meg rövid időre.

Az épületen a katolikus, a görög ortodox és az örmény ortodox egyház osztozik, ez pedig jelentős akadályokat gördített az elé, hogy felújítsák a romos tetőt, az ősrégi, omladozó falakat, a kormos oszlopokat. A templomon belül kínos pontossággal jelölték ki a három irányzat területének határait, amelyet tilos volt átlépni. A karácsony előtti nagytakarításnál időnként még egymásnak is estek seprűnyeleikkel az egyházi emberek, így volt ez 2007-ben és 2011-ben is. Ekkor a palesztin rendőrségnek kellett közbelépnie, hogy megbékítse a haragosokat.

Hasonlóan folyt a renoválásról szóló vita is: évtizedeken át nem tudtak megegyezni a finanszírozásról. Végül a Palesztin Hatóság vette kezébe a kezdeményezést, és döntés elé állította a három egyházat: vagy egyességre jutnak a felújításról, vagy a palesztinok veszik át a feladatot - emlékezett vissza Szijad Bendek, a templom felújításával megbízott palesztin bizottság vezetője.

"Igen elégedett volt mindhárom egyház, amikor 2008-ban azt mondtuk nekik, mi fogunk renoválni" - tette hozzá Bendek.
A munkálatok költségének fedezésére adománygyűjtés kezdődött, és végül 578 millió forintos összeg gyűlt össze. A tetőszerkezet felújítására létrehozott segélyalapba elsőként Magyarország helyezte el százezer eurós (30 millió forintos) hozzájárulását.
MTI nyomán
  • Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni
    A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután hivatalában egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel az EU-s költségvetés és a válságkezelési alap ügyében. A két miniszterelnök aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyből Orbán Viktor azt emelte ki: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan.
  • Máért - Diaszpóratanács - Semjén: egyhangú igen a zárónyilatkozatokra
    Egyhangúlag fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács is a zárónyilatkozatokat a csütörtökön - a koronavírus-járvány miatt online - tartott fórumokon - közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a szintén online közvetített sajtótájékoztatón.
  • Gulyás: még bőven vannak kapacitások az egészségügyben
    A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online Kormányinfón a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó