A békét sürgette a jeruzsálemi latin pátriárka
A béke fontosságát emelte ki a szentföldi Betlehemben, Jézus születése helyén tartott éjféli miséjén Fuád Tuál jeruzsálemi latin pátriárka.
2013. december 25. 10:02

A palesztin nemzetiségű, jordániai állampolgárságú pátriárka Mahmúd Abbász palesztin elnök és a magánlátogatáson a térségben tartózkodó Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszter jelenlétében mutatott be éjféli misét a Születés templomával szomszédos Szent Katalin katolikus templomban.

A városba való megérkezésekor Tuál kijelentette, hogy "karácsony üzenete a béke, a szeretet és a testvériség üzenete. Egymás testvéreivé kell lennünk". Később, az éjféli misén tartott szentbeszédében a pátriárka felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy találjanak konfliktusukra igazságos és egyenjogú megoldást. Abbász elnökhöz címezve szavait egység megteremtésére szólította fel a palesztinokat és hangsúlyozta, hogy "igazságos és tisztességes" békéért imádkozik.

"A világ a háborúk, a rombolás, a félelem, a gyűlölet és a rasszizmus, és most a hideg és a hó fogságában él. Ne feledjük saját itteni gondjainkat: a szabadulást remélő rabokat és családtagjaikat, a szegényeket, akik elvesztették földjeiket és akiknek lerombolták otthonaikat, az egyesítésre váró családokat, a munkanélkülieket és akiket a gazdasági válság sújt"- közölte a pátriárka, és hozzátette, hogy "egy olyan konfliktusban élünk a Szentföldön, amelynek úgy tűnik, hogy rövid távon nincs megoldása, és amely súlyosan érinti a Szentföld lakóit".

A vallási vezető mindezek ellenére mégis optimizmusra szólította fel a híveket a betlehemi éjféli misén: "bizakodnunk kell, és meg kell újulnunk hitünkben, hogy ez a három monoteista vallásnak otthont adó föld egy nap minden ember számára a béke kikötője lesz".

MTI
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Mindenki az álszent Richard Gere-en nevet
  Csúcsra jár a részvét-ipar. Most éppen az öregecskedő színészeket vetik be, így Richard Gere is megszakította nyaralását egy migránssimogatás erejéig. Bár csak ne tette volna!
 • Kozma Imre 1989-ről: Új reményt kaptak nálunk a keletnémetek
  Több tízezer keletnémet jött Magyarországra 1989 nyarán, mert az NDK-ban elterjedt a pletyka, hogy pár órára megnyitják az osztrák-magyar határt. Heteket, hónapokat táboroztak itt Magyarországon, hogy aztán innen újból eljussanak hazájuk nyugati részébe.
 • Célt értek a pályázati források
  Közel 190 ezer nyertes pályázat, 1317 milliárd forintnyi meghirdetett és 480 milliárd forint kifizetett támogatás — röviden ez a mérlege a 2014 és 2020 között elérhető Vidékfejlesztési program eddigi eredményeinek.
MTI Hírfelhasználó