A békét sürgette a jeruzsálemi latin pátriárka
A béke fontosságát emelte ki a szentföldi Betlehemben, Jézus születése helyén tartott éjféli miséjén Fuád Tuál jeruzsálemi latin pátriárka.
2013. december 25. 10:02

A palesztin nemzetiségű, jordániai állampolgárságú pátriárka Mahmúd Abbász palesztin elnök és a magánlátogatáson a térségben tartózkodó Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Nasszer Dzsaude jordániai külügyminiszter jelenlétében mutatott be éjféli misét a Születés templomával szomszédos Szent Katalin katolikus templomban.

A városba való megérkezésekor Tuál kijelentette, hogy "karácsony üzenete a béke, a szeretet és a testvériség üzenete. Egymás testvéreivé kell lennünk". Később, az éjféli misén tartott szentbeszédében a pátriárka felszólította az izraelieket és a palesztinokat, hogy találjanak konfliktusukra igazságos és egyenjogú megoldást. Abbász elnökhöz címezve szavait egység megteremtésére szólította fel a palesztinokat és hangsúlyozta, hogy "igazságos és tisztességes" békéért imádkozik.

"A világ a háborúk, a rombolás, a félelem, a gyűlölet és a rasszizmus, és most a hideg és a hó fogságában él. Ne feledjük saját itteni gondjainkat: a szabadulást remélő rabokat és családtagjaikat, a szegényeket, akik elvesztették földjeiket és akiknek lerombolták otthonaikat, az egyesítésre váró családokat, a munkanélkülieket és akiket a gazdasági válság sújt"- közölte a pátriárka, és hozzátette, hogy "egy olyan konfliktusban élünk a Szentföldön, amelynek úgy tűnik, hogy rövid távon nincs megoldása, és amely súlyosan érinti a Szentföld lakóit".

A vallási vezető mindezek ellenére mégis optimizmusra szólította fel a híveket a betlehemi éjféli misén: "bizakodnunk kell, és meg kell újulnunk hitünkben, hogy ez a három monoteista vallásnak otthont adó föld egy nap minden ember számára a béke kikötője lesz".

MTI
  • Orbán Viktor: Hazafias kötelességem vétózni
    A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután hivatalában egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel az EU-s költségvetés és a válságkezelési alap ügyében. A két miniszterelnök aláírt egy közös nyilatkozatot, amelyből Orbán Viktor azt emelte ki: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan.
  • Máért - Diaszpóratanács - Semjén: egyhangú igen a zárónyilatkozatokra
    Egyhangúlag fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács is a zárónyilatkozatokat a csütörtökön - a koronavírus-járvány miatt online - tartott fórumokon - közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a szintén online közvetített sajtótájékoztatón.
  • Gulyás: még bőven vannak kapacitások az egészségügyben
    A magyar egészségügy továbbra is képes ellátni a megnövekedett feladatát, bőven vannak még szabad ágykapacitások, így minden rászoruló színvonalas ellátást kaphat. A jövő hétig nem változnak a jelenlegi korlátozások - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online Kormányinfón a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatban.
MTI Hírfelhasználó