Erdő Péter: azt keressük, hogyan tudunk másnak segíteni!
Ne azt keressük, hogy mit kaphatunk, hanem hogy miként tudunk másnak adni, segíteni, örömet szerezni - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros szenteste a zsúfolásig telt budapesti Szent István-bazilikában tartott éjféli szentmisén.
2013. december 25. 10:00

    Erdő Péter úgy fogalmazott: "Ha nem térünk le erről az útról, a mai este szelíd békéje hatalmába keríti egész életünket" és "biztosan boldog lesz nekünk is a karácsonyunk". Felhívta a figyelmet arra: "A mi családjainkat is, a mi közösségeinket is Krisztus kapcsolja egybe, ő gyűjti össze szeretetben a népeket, ő az, akinek gondja van mindenkire".

    Rámutatott: "Ha otthon összegyűlik a család, a barátok, a rokonok, ha magányos, beteg embereknél, kórházakban, börtönben vagy szociális otthonokban tűnik fel a betlehem, ott is felvillan a szent család képe. Ott is megérinti az embert a családias, bensőséges szeretet".

    A bíboros homíliájában kiemelte: az új evangelizáció küldetését "Isten szelídségével, és teljes bizalommal az ő mérhetetlen bölcsességében és szeretetében" lehet teljesíteni, ezt pedig sugározni kell minden ember felé. Ezt hirdeti Ferenc pápa egyszerű kedvessége. Ezt hirdeti minden önzetlen segítség és ajándékozás - tette hozzá.

    Utalt arra: a templomokban, utcákon, tereken, valamint az otthon felállított betlehemek látványa "sötét háttérből ragyog elő, a fény forrása, a fény középpontja maga Jézus. Ő fogja össze, ő hozza létre a szent családot, az ő nevelésére mond igent Szűz Mária és Szent József is, az iránta való aggódó szeretet kíséri majd a szent család életét".

    Erdő Péter megjegyezte: Istent nem kötik az anyagvilág korlátai, "ő túl van az időn és a téren". Hozzáfűzte: Isten bensőséges szeretetével titokzatos módon, a természet törvényeinek alkotójaként tartja fenn és kormányozza a mindenséget. Ő az Úr, aki "gyenge lesz köztünk és kiszolgáltatott. Elfogadja Mária és József szeretetét, a pásztorok és a bölcsek hódolatát. Vacogó újszülöttként oltalmat talál a betlehemi istálló melegében. Ő, aki a világ megőrzője és oltalmazója".

    A bíboros emlékeztetett arra: a próféták jövendölték a Messiásról, hogy ő lesz a béke fejedelme, hogy ő maga lesz a béke.
    Krisztus születésének körülményei megmutatják, hogy milyen uralkodó is az Isten. Nem hatalmaskodik, nem fitogtatja az erejét. Az ő mérhetetlen fensőbbsége a gyöngeségben is érvényesül. Ilyen Isten született közénk Betlehemben. "Ha Krisztus követői vagyunk, Szent Pállal elmondhatjuk: amikor gyönge vagyok, akkor vagyok erős" - állapította meg.

mti
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • A hazához vezető kalauz sokaknak
  1948-ban a kommunisták eltávolították az állásából Fekete Istvánt, elsősorban a Zsellérek című könyve miatt, melyben megírta, hogy Ajkán milyen kegyetlenségeket követtek el 1919-ben a vöröskatonák.
 • Milliárdokba kerülhetnek Karácsony Gergely gáttervei
  A főváros a római-parti mobil gát felépítését elvetve, a Királyok útja-Nánási útra terveztethet új árvízvédelmi vonalat. Amennyiben a Fővárosi Közgyűlés jövő héten támogatja az előterjesztést, akkor 1,9 milliárd forintba és két-három évbe telhet a tervdokumentáció elkészítése. A képviselők újabb cégvezetők visszahívásáról és a Lánchíd felújításáról is szavazni fognak.
 • Itthon és külföldön is egyre aktívabb a Soros-hálózat
  Az Európai Parlament képviselői elfogadták a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot. Az EP baloldali pártjai által kezdeményezett újabb boszorkányüldözés mögött elemzők szerint valójában a Soros-hálózat áll.
MTI Hírfelhasználó