Karácsonyi sütik egészségesen
Valaki már a karácsony szó hallatán is hízik, hát még ha azt mondom, bejgli, csokitorta... Pedig az ünnepnek nem kell feltétlenül súlynövekedéssel is járnia. Ami finom, az lehet egészséges is!
2013. december 25. 12:16

A karácsony gasztronómiája régen összefonódott az almával, mákkal, naranccsal, fügével, csokoládéval. Nem is fogyaszthatnánk jobbakat a hideg télben, hiszen ezek az alapanyagok vitaminokban, energiában és tápanyagokban gazdagok.

Mindennek megvan a maga egészséges változata. Használok ugyanúgy csokoládét, csak kevesebb cukorral és tej nélkül, cukrot, lisztet, csak nem fehéret, és jó sok, vastag tölteléket természetes édesítővel, mazsolával vagy avokádóval dúsított krémeket.
Íme, a kalóriában szegény, de isteni finom, nem mellesleg szuperegészséges, karácsonyi kedvenceim.

 

MÁKOS BEJGLI

Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg fehér tönkölyliszt
2 evőkanál nádcukor
1 csomag (7 g) bio szárított élesztő v. 1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál őrölt aranylenmag (tojás helyett)
1 ½ dl olvasztott natúr kókuszolaj (nem pálmaolaj vagy pálmazsír)
2 ½ dl növényi tej (rizs, zab, köles, kókusz, szója, mandula, mogyoró)

töltelék:
2 db alma hámozva és reszelve
2 marék áztatott mazsola
50 dkg darált mák
2 db bio citrom héja reszelve
rizs-, agavé- vagy juharszirup ízlés szerint

1. Lágyabb, de nem ragadós tésztát gyúrunk, a nedves hozzávalókat fokozatosan a száraz anyagokhoz dolgozzuk, majd félretesszük pihenni konyharuhával letakarva meleg helyre.
2. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, ügyeljünk, hogy kenhető legyen a mákos massza.
3. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a töltelék felét a két részre egyenletesen eloszlatjuk. Nem túl szorosan feltekerjük, és előmelegített 180 fokos, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a sütőbe helyezzük a két rudat. 25-30 perc alatt készre sütjük, majd ha kihűlt, szeletelhetjük. 

 

FÜGÉS-SZILVÁS CSOKOLÁDÉTORTA

18,5 cm-es kapcsos tortaformában készítjük el.

Hozzávalók:
A torta alapjához:
150 g mandula (őrölt)
50 g datolya
50 g aszalt füge
Himalaya-só
1 evőkanál kókuszolaj

A krémhez:
2 db érett avokádó
5 evőkanál kakaópor (cukrozatlan, jó minőségű)
7 evőkanál natúr kókuszolaj (folyékony halmazállapotban, nem pálmazsír vagy pálmaolaj)
4-5 evőkanál agave- vagy rizsszirup
csipet Himalaya-só
1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 teáskanál vaníliaaroma
sűrű szilvalekvár

1. A datolyát és a fügét beáztatjuk egy órára, majd leöntjük róla a vizet. Egy aprítóba tesszük az őrölt mandulával és a kókuszolajjal együtt. Az így kapott masszát lenyomkodjuk a tortaforma aljára, egyenletesen elosztjuk. Mélyhűtőbe tesszük.
2. Az érett avokádókat, a kakaót, az agaveszirupot, a vaníliát, a csipet sót és a kókuszolajat szintén aprítóba helyezzük, és pár percig krémessé turmixoljuk a hozzávalókat.
3. Kivesszük a tortaformát a hűtőből és megkenjük az alapot szilvalekvárral, majd harmadik rétegként ráhalmozzuk a csokoládékrémet. Egyenletesen eloszlatjuk, s egy éjszakára hűtőbe tesszük.

 

http://www.life.hu/karacsony/bejgli/20131213-stohr-greta-vegan-konyhajabol-ket-karacsonyi-sutemenyreceptet-ismerhetunk-meg.html

life.hu
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó