Karácsonyi sütik egészségesen
Valaki már a karácsony szó hallatán is hízik, hát még ha azt mondom, bejgli, csokitorta... Pedig az ünnepnek nem kell feltétlenül súlynövekedéssel is járnia. Ami finom, az lehet egészséges is!
2013. december 25. 12:16

A karácsony gasztronómiája régen összefonódott az almával, mákkal, naranccsal, fügével, csokoládéval. Nem is fogyaszthatnánk jobbakat a hideg télben, hiszen ezek az alapanyagok vitaminokban, energiában és tápanyagokban gazdagok.

Mindennek megvan a maga egészséges változata. Használok ugyanúgy csokoládét, csak kevesebb cukorral és tej nélkül, cukrot, lisztet, csak nem fehéret, és jó sok, vastag tölteléket természetes édesítővel, mazsolával vagy avokádóval dúsított krémeket.
Íme, a kalóriában szegény, de isteni finom, nem mellesleg szuperegészséges, karácsonyi kedvenceim.

 

MÁKOS BEJGLI

Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg fehér tönkölyliszt
2 evőkanál nádcukor
1 csomag (7 g) bio szárított élesztő v. 1 teáskanál szódabikarbóna
1 evőkanál őrölt aranylenmag (tojás helyett)
1 ½ dl olvasztott natúr kókuszolaj (nem pálmaolaj vagy pálmazsír)
2 ½ dl növényi tej (rizs, zab, köles, kókusz, szója, mandula, mogyoró)

töltelék:
2 db alma hámozva és reszelve
2 marék áztatott mazsola
50 dkg darált mák
2 db bio citrom héja reszelve
rizs-, agavé- vagy juharszirup ízlés szerint

1. Lágyabb, de nem ragadós tésztát gyúrunk, a nedves hozzávalókat fokozatosan a száraz anyagokhoz dolgozzuk, majd félretesszük pihenni konyharuhával letakarva meleg helyre.
2. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, ügyeljünk, hogy kenhető legyen a mákos massza.
3. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a töltelék felét a két részre egyenletesen eloszlatjuk. Nem túl szorosan feltekerjük, és előmelegített 180 fokos, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a sütőbe helyezzük a két rudat. 25-30 perc alatt készre sütjük, majd ha kihűlt, szeletelhetjük. 

 

FÜGÉS-SZILVÁS CSOKOLÁDÉTORTA

18,5 cm-es kapcsos tortaformában készítjük el.

Hozzávalók:
A torta alapjához:
150 g mandula (őrölt)
50 g datolya
50 g aszalt füge
Himalaya-só
1 evőkanál kókuszolaj

A krémhez:
2 db érett avokádó
5 evőkanál kakaópor (cukrozatlan, jó minőségű)
7 evőkanál natúr kókuszolaj (folyékony halmazállapotban, nem pálmazsír vagy pálmaolaj)
4-5 evőkanál agave- vagy rizsszirup
csipet Himalaya-só
1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 1 teáskanál vaníliaaroma
sűrű szilvalekvár

1. A datolyát és a fügét beáztatjuk egy órára, majd leöntjük róla a vizet. Egy aprítóba tesszük az őrölt mandulával és a kókuszolajjal együtt. Az így kapott masszát lenyomkodjuk a tortaforma aljára, egyenletesen elosztjuk. Mélyhűtőbe tesszük.
2. Az érett avokádókat, a kakaót, az agaveszirupot, a vaníliát, a csipet sót és a kókuszolajat szintén aprítóba helyezzük, és pár percig krémessé turmixoljuk a hozzávalókat.
3. Kivesszük a tortaformát a hűtőből és megkenjük az alapot szilvalekvárral, majd harmadik rétegként ráhalmozzuk a csokoládékrémet. Egyenletesen eloszlatjuk, s egy éjszakára hűtőbe tesszük.

 

http://www.life.hu/karacsony/bejgli/20131213-stohr-greta-vegan-konyhajabol-ket-karacsonyi-sutemenyreceptet-ismerhetunk-meg.html

life.hu
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
    A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
  • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
    A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
  • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
    Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó