Távozik a szlovák vezérkari főnök
A Hospodárské Noviny szlovák gazdasági-közéleti napilap értesülései szerint Peter Vojtek a jövő év elején válik meg posztjától.
2013. december 29. 10:03

Peter Vojtek távozása egyebek mellett azzal függ össze, hogy a vezérkari főnök összekülönbözött Martin Glvác védelmi miniszterrel egy júniusban kirobbant, gazdasági hátterű botrány rendezése kérdésében, amely a volt szlovák Katonai Hírszerző Szolgálat (VSS) egykori vezetőivel függ össze - írta a pozsonyi lap a védelmi tárca egy magas rangú, neve elhallgatását kérő beosztottjára hivatkozva.

A napilap információit a vezérkari főnök távozásáról sem az érintett, sem a szaktárca vezetője nem erősítette meg, de nem is cáfolta.
 
Az említett botrány részletei azt követően kerültek a nyilvánosságra, hogy júniusban a szlovák rendőrség őrizetbe vette, majd később szabadlábra helyezte a szlovák Katonai Hírszerző Szolgálat (VSS) egykori vezetőjét, Roman Mikulecot és barátnőjét, a VSS korábbi tisztjét, Katarína Svrcekovát. A letartóztatás oka az üggyel foglalkozó különleges ügyészség közlése szerint az volt, hogy az érintetteknél titkos dokumentumokat találtak. Ezért később mindkettejük ellen bizalmas információk veszélyeztetése miatt eljárást indítottak.
 
A letartóztatások nem sokkal azután történtek, hogy májusban a liberális pozsonyi Sme napilap beszámolt arról, hogy a Roman Mikulec vezette katonai hírszerzés vizsgálatot folytatott a szervezet előző, az első Fico-kormány (2006-2010) idején kinevezett vezetői ellen, mert fennállt a gyanúja annak, hogy a VSS tulajdonában lévő, több millió euró értékű ingatlant játszottak át hozzájuk közel álló személyeknek. A szlovák katonai hírszerzést később, Robert Fico jelenlegi kormánya idején összevonták a katonai elhárítással (VOS), Roman Mikulec pedig távozott a szervezet vezetéséből. A mai napig egyik ügy hátterét sem sikerült tisztázni.
MTI
MTI Hírfelhasználó