Már a nagypolitikát tépázza a brit vihar
Politikai botránnyá kezd fajulni Nagy-Britanniában a lakossági szolgáltatások és a vasúti közlekedés szinte teljes összeomlása.
2013. december 28. 23:17

Politikai botránnyá kezd fajulni Nagy-Britanniában a lakossági szolgáltatások és a vasúti közlekedés szinte teljes összeomlása az elmúlt napok ismétlődő viharaitól sújtott országrészekben. Az ellenzék a magánkézben lévő lakossági energiaszolgáltatási rendszer felülvizsgálatát követeli.


Nagy-Britannián karácsony előestéje óta két, özönvízszerű esőzéssel kísért hatalmas vihar söpört végig. A legsúlyosabban érintett térségek között van Wales, Nyugat- és Dél-Anglia, valamint London és környéke. A karácsonyi nagy-britanniai ítéletidőnek szombati adatok szerint hat halálos áldozata van. Walesben a második vihar csúcspontján óránként 180 kilométeres sebességű széllökéseket is mértek. A két vihar miatt összesen 300 ezer otthonban szünetelt az áramszolgáltatás karácsony napjaiban, és a déli országrészben még szombaton is több ezer olyan háztartás volt, amelyben december 23., az első vihar betörése óta nincs villany.
 
Szabadságon a helyi tanács
 
David Cameron konzervatív párti miniszterelnök közvetlenül szembesülhetett a lakossági indulatokkal, amikor a délkelet-angliai Kentben tett tájékozódó látogatást. Az egyik faluban a helybéliek felpanaszolták neki, hogy a térségben december 24. óta nincs áram, a hatóságok azonban teljesen magára hagyták a lakosságot, a helyi tanács „karácsonyi szabadságra ment”, senkit nem lehet elérni. Cameron megígérte, hogy személyesen veszi fel a kapcsolatot a területileg illetékes – konzervatív vezetésű – tanáccsal az ügyben. Az ellenzék ugyanakkor az utóbbi hetekben bejelentett meredek áremelések miatt egyébként is a bírálatok kereszttüzébe került lakossági közműszolgáltatók megregulázását követelte.
 
Graham Stringer, az alsóház energiaügyi bizottságának munkáspárti tagja a Daily Mail című konzervatív napilap szombati kiadásának nyilatkozva kijelentette: a történtek jelzik, hogy az áramszolgáltató cégeket „jobban érdekli a profit, mint saját fogyasztóik”. Stringer szerint a lakossági áramtarifák és a szolgáltató cégek profitja rekordokat döntöget, miközben a fogyasztóknak nyújtott szolgáltatások színvonala soha nem látott mélységekbe süllyedt. A politikus szerint a szolgáltató cégek profitjából sokkal többet kell a rendkívüli időjárási helyzetekre szóló intézkedési tervek kidolgozására és a megfelelő létszámú szakembergárda biztosítására fordítani. Stringer hozzátette: az energiaszolgáltatók „cserbenhagyták” a lakosságot, és ezért alapos felülvizsgálatra szorul a lakossági áram- és gázszolgáltatás jelenlegi rendszere.
 
Miliband fagyasztana
 
A Munkáspártnak már kidolgozott terve van a lakossági közműszolgáltatások átalakítására. Ed Miliband, a Labour vezetője és miniszterelnök-jelöltje a párt szeptember végi éves kongresszusán bejelentette, hogy ha a Munkáspárt a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztaná a kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató cég nagykereskedelmi és lakossági szolgáltatói üzletágát szétválasztaná, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.
 
„Emberemlékezet óta nem volt ekkora felfordulás”
 
David Cameron miniszterelnök azóta több nyilatkozatában is átverésnek nevezte a tervet, mondván, hogy a Munkáspárt vezetőjének nincs befolyása az energiahordozók világpiaci árára. A karácsonyi viharok ugyanakkor Nagy-Britannia számos országrészében a vasúti közlekedést is teljesen megbénították. A vasúti pályahálózatot kezelő társaság, a Network Rail szombati adatai szerint a tervezett nyolcezer vonatjáratból – zömmel az alámosott pályaszakaszok és a sínekre dőlt fák miatt – kétezer csak jelentős késésekkel vagy egyáltalán nem indult el. A késések és a törlések hozzávetőleg egymillió utast érintettek. A Network Rail szóvivője elismerte, hogy a brit vasúthálózaton „emberemlékezet óta nem volt ekkora felfordulás”.
MNO - MTI
  • Hadházy Ákos körül elfogyott a levegő
    Már a baloldal sem kér a botrányhősből, aki egyéniben mindeddig csúfos kudarcot vallott, csak listáról jutott be az Országgyűlésbe.
  • 340 millió keresztényt üldöznek a világon
    Drámai kép rajzolódik ki az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet tavalyi évet áttekintő jelentéséből, melyet január 13-án mutattak be az olasz képviselőházban.
  • Armin Laschetet választották meg a CDU elnökének
    Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnökének győzelmét hozta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító, online kongresszusa. Laschet borítékolhatóan CDU-elnök lesz, ám közel sem biztos, hogy ő váltja majd Angela Merkelt a kancellári székben az őszi szövetségi parlamenti választásokat követően.
MTI Hírfelhasználó