Jaszukuni-szentély: nem csökken a vihar
A japán kormányszóvivő szerint nem változtat a kabinet történelemszemléletén Abe Sindzó csütörtöki látogatása.
2013. december 28. 23:18

Az ország háborús halottainak a lelkét őrző tokiói Jaszukuni-szentélyt a kormányfő a "béke jegyében" kereste fel.


„Ahogy a miniszterelnök mondta, a látogatás célja egy fogadalomtétel volt, miszerint soha többé nem indítunk háborút, és elkötelezzük magunkat egy olyan korszak építése iránt, amely mentes a háború okozta szenvedéstől és pusztítástól. Történelemszemléletünk és diplomáciai álláspontunk nem változik az Abe-kormány alatt, és a miniszterelnök őszinte és előzékeny magyarázatot fog adni az érintett országoknak” – mondta Szuga Josihide egy tokiói sajtótájékoztatón.
 
A háborúkban elhunyt japánok lelkét őrzi
 
Abe csütörtökön – beiktatásának első évfordulóján – látogatta meg a vitatott sintó szentélyt, ami miatt az azt a japán militarizmus jelképének tartó Kína és Dél-Korea hevesen tiltakozott, és az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió is rosszallását fejezte ki Tokiónak.
 
A XIX. században emelt szentély hivatalosan az összes háborúban elhunyt japán ember lelkét őrzi, köztük 14 háborús főbűnösét is. A Japán által a XX. század első felében lerohant Kína és Dél-Korea szerint a róluk való megemlékezés országuk megtámadásának dicsőítése, japán politikusok szerint azonban csupán az életüket az országért áldozó emberek előtt róják le tiszteletüket a Jaszukuniban.
 
Japán felszólítás Kínának és Dél-Koreának
 
Isiba Sigeru, a kormányzó – nevével ellentétben konzervatív – Liberális Demokrata Párt (LDP) főtitkára ugyanakkor bírálta Pekinget és Szöult, és arra szólította fel a két országot, hogy mihamarabb tegyenek eleget a hosszú ideje kétoldalú csúcstalálkozókat sürgető Abe kérésének. „Helytelen figyelmen kívül hagyni Abét, amikor Japán képviselőjeként jelezte, hogy tárgyalni akar” – mondta Isiba az Aszahi tévé műsorában pénteken.
A kisebbik koalíciós partner, a buddhista-pacifista Új Kometió azonban elítélte Abe látogatását, és a párt vezetője, Jamagucsi Nacuó pénteken felvetette, hogy olyan – háborús bűnösök emléklét nem ápoló – emlékhelyet kell építeni a háborús halottaknak, amelyet a környező országok is elfogadnak.
 
Véget kell vetni a folyamatos bocsánatkéréseknek
 
A japánul békés országot jelentő Jaszukuni-szentélybe tett látogatások hosszú ideje diplomáciai konfliktusok forrásai Japán és szomszédjai között. Japán kormányfő legutóbb 2006-ban járt a szentélyben Koidzumi Dzsunicsiró személyében, aki ötéves megbízatása alatt minden évben elment a Jaszukuniba, történelmi mélypontra taszítva ezzel Japán és Kína viszonyát.
 
Habár a japán kormány elismeri az állam háborús bűneit, és több alkalommal bocsánatot kért a környező országoknak okozott szenvedésekért, Kínában és Dél-Koreában sokan nem tartják elégségesnek, illetve elég őszintének a szigetország megbánását, és 68 évvel a II. világháború lezárása után újabb és újabb bocsánatkéréseket követelnek.
 
Ezzel szemben a nacionalista Abe a közelmúltban többször is hangoztatta, hogy véget kell vetni a folyamatos bocsánatkéréseknek, és az 1947-es pacifista alkotmány megváltoztatását is „történelmi küldetésének” nevezte.
MNO - MTI
  • Nem ma dől el, hogy melyik európai formációban folytatjuk
    – Kiderült, hogy ott nincs helyünk, ahol a politikai torzsalkodás fontosabb, mint a járvány elleni védekezés – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt követően, hogy a nagyobbik kormánypárt ma elhagyta a néppárt frakcióját. A politikus szerint egyelőre nem érdemes arról spekulálni, hogy a Fidesz hol folytatja az Európai Parlamentben.
  • Tisztifőorvos: oltási dömpinget terveznek a hétvégén
    Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget tervezünk beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.
  • Orbán Webernek: A Fidesz távozik a néppártból
    Az EPP európai parlamenti képviselőcsoportja belső szabályzatának megváltoztatása egyértelműen ellenséges lépés a választóinkkal és a Fidesszel szemben.
MTI Hírfelhasználó