Indul a nemzetiségek választási regisztrációja
Január 1-jével indul a tizenhárom magyarországi nemzetiséghez tartozó választópolgárok regisztrációja a nemzetiségi névjegyzékbe.
2013. december 30. 13:53

Január 1-jével indul a tizenhárom magyarországi nemzetiséghez tartozó választópolgárok regisztrációja a nemzetiségi névjegyzékbe.

A nyilvántartásba vétel iránti kérelem dokumentumát a címzett feltüntetése nélkül mindegyik háztartásba eljuttatja a Nemzeti Választási Iroda. Az űrlapon lehet nyilatkozni majd arról, hogy a választópolgár valamelyik magyarországi nemzetiséghez tartozónak vallja magát, és hogy ennek alapján kéri a névjegyzékbe vételét.

Az íven külön lehet dönteni arról, hogy valaki (az őszi önkormányzati mellett) az országgyűlési választásra is kéri-e a nemzetiségi névjegyzékbe vételét vagy sem. Ennek azért van jelentősége, mert ha valaki nemzetiségiként akar részt venni az országgyűlési választáson, akkor az egyéni képviselőjelölt mellett nem pártlistára, hanem saját nemzetiségének listájára szavazhat.

A nemzetiségi listával a nemzetiségek kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben.

Ugyanezen a nyomtatványon lehet nyilatkozni arról is, ha valaki meg kívánja tiltani személyes adatai kampánycélú kiadását, és arról is, ha valaki - fogyatékossággal élőként - segítséget kér választójoga gyakorlásához. Így például a vakok és gyengénlátók Braille-írással készült értesítőt, szavazósablont kérhetnek, a mozgásukban korlátozottak akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását is kérelmezhetik.

A dokumentum fénymásolható, és postai úton is el lehet juttatni a polgármesteri hivatalokban működő helyi választási irodákhoz, továbbá interneten is - a www.valasztas.hu oldalon - be lehet adni a kérelmet.
MTI
MTI Hírfelhasználó