Izrael újabb 26 palesztin foglyot bocsátott szabadon
Még az 1993-as oslói békemegállapodás előtt ítélték el őket súlyos bűncselekményekért.
2013. december 31. 11:57

Még az 1993-as oslói békemegállapodás előtt ítélték el őket súlyos bűncselekményekért, és ahhoz a 104 fős csoporthoz tartoznak, amelynek elengedéséről az izraeli kormány júliusban döntött.

Újabb palesztin foglyokat bocsátott szabadon Izrael. Keddre virradó éjjel 26 olyan fogoly nyerte vissza szabadságát, akit még az 1993-as oslói békemegállapodás előtt ítéltek el súlyos bűncselekményekért. A foglyok 19-28 év közötti börtönbüntetést töltöttek le, többet közülük gyilkosságért ítéltek el. Az izraeli áldozatok hozzátartozóink fellebbezését a legfelsőbb bíróság elutasította.

A szabadlábra került a palesztinok ahhoz a 104 fős csoporthoz tartoznak, amelynek az elengedéséről az izraeli kormány júliusban döntött - hivatalos megfogalmazás szerint - jóindulata kifejezéseként, hogy hároméves szünet után ismét megkezdődhessenek az izraeli-palesztin béketárgyalások. A mostanit megelőzően két, ugyancsak 26 fős csoportot engedtek szabadon az izraeli hatóságok azzal a feltétellel, hogy ha ismét ellenséges tetteket követnek el, visszakerülnek a börtönbe, és le kell tölteniük a még hátralévő büntetésüket.

A keddre virradóan szabadon engedettek hozzátartozóik üdvrivalgása, illetve ünneplése közepette érkeztek nagyobb részt Ciszjordániába, néhányan pedig a Gázai övezetbe, illetve Kelet-Jeruzsálembe.
Izraeli lapok a múlt héten arról írtak, hogy palesztin foglyok újabb csoportjának elengedése után ismét bejelentés várható a ciszjordániai telepes kolóniák további bővítéséről. Eszerint az izraeli kabinet állítólag új építkezéseket hirdet meg, ami minden bizonnyal tiltakozást vált ki a Palesztin Hatóság részéről.
MTI