Izrael arabok lakta részeket ajánlana a területcseréhez
Izrael arabok lakta területrészeket készül ajánlani a palesztinoknak, cserében a ciszjordániai telepesblokkok megtartásáért.
2014. január 1. 21:04

Izrael arabok lakta területrészeket készül ajánlani a palesztinoknak, cserében a ciszjordániai telepesblokkok megtartásáért - írta szerdán a Maariv című napilap.

A cikk szerint Jeruzsálem azt javasolta a palesztin-izraeli béketárgyalásokon közvetítő amerikai diplomatáknak, hogy az 1948 óta az országban lévő, a ciszjordániai határnál található, úgynevezett háromszöget csatolják a jövendő Palesztinához. Ezen a területen mintegy háromszázezer arab nemzetiségű izraeli polgár él.

Az elképzelés szerint Jeruzsálem részben ezzel a földterülettel kárpótolná Rámalláhot az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában lévő nagyobb települési blokkok megtartásáért.

A Maariv értesülését két kormányzati forrásból is megerősítették, hozzátéve, hogy ezzel egyszersmind Izrael zsidó jellege is erősödne, mert tizenkét százalékra csökkenne az ország arab kisebbségének aránya a jelenlegi mintegy húszról. A lap úgy tudja, hogy az amerikaiak nem támogatták az izraeli javaslatot, amelyet szerinte a palesztinok is ellenezni fognak.

"A területcserékről folytatott, az Egyesült Államok és Izrael közti tárgyalásokon felmerült ez a lehetőség" - közölte a lappal a tárgyalásokon részt vevő, név nélkül nyilatkozó egyik illetékes. "Számos magas rangú izraeli vezető támogatja a terület- és lakosságcserén alapuló megközelítést. Az amerikaiak megoldási lehetőségnek tekintik, amely úgy tűnik, hogy bekerül a tudatukba"- tette hozzá.

Avigdor Liberman külügyminiszter 2004 óta többször kezdeményezte az izraeli arabok által lakott háromszögnek a palesztinokhoz csatolását. Ezt a ötletet az újság szerint rendszeresen felvetette az amerikai és európai diplomatákkal folytatott megbeszélésein, noha a baloldali és az arab pártok tiltakoztak amiatt, hogy esetlegesen izraelieket adjanak át, és ezzel megfosszanak állampolgárságuktól.

A palesztinok kisebb területcserékkel az 1967-es vonalak alapján szeretnék meghúzni jövendő államuk határait. A július végén megkezdett, eredetileg kilenc hónaposra tervezett palesztin-izraeli béketárgyalásokon az izraeli delegáció mindeddig nem közölte, hogy az 1967 előtt is Izraelhez tartozó részek közül melyeket ajánlaná föl, de a küldöttséget vezető Cipi Livni igazságügy-miniszter megkérte a palesztin delegációt, hogy közölje igényeit a területcserékhez a nagyobb telepesblokkokért. A tárgyalásokat kísérő jogi szakértők is vizsgálják az arabok lakta háromszög esetleges átadásának törvényes lehetőségét vizsgálják, állítja a Maariv.

Jeruzsálemben John Kerry amerikai külügyminiszter tizedik látogatására készülnek, aki csütörtökön kezdi a palesztin -izraeli viszály megoldásáért folytatott tárgyalásainak újabb fordulóját. Ezen várhatóan szóba kerül a palesztin állam határainak kérdése, a területcserék ügye is.
MTI
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • Gyurcsányi beismerés: Hazudtak reggel, éjjel meg este
    Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és garnitúrája hazudtak „reggel, éjjel meg este", kormányzás helyett félrevezettek mindenkit, a csőd szélére vezették Magyarországot.
  • Magyar nyelvemlék a VIII. századból
    Nincs nép a világon, amelyet ne töltene el jogos büszkeség, és ne igyekeznék ezt az oktatásban is tudatosítani, ha nyelvének múltja hirtelen meghosszabbodik négyszáz évvel.
MTI Hírfelhasználó