A zene Riga EKF-programja
2014-ben a svéd Umea mellett egy éven át Riga viselheti az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet.
2014. január 1. 21:08

Kettős ünnepet ülhet Lettország 2014-ben: tizennyolcadikként csatlakozott az euro-övezethez, és a svéd Umea mellett egy éven át Riga viselheti az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet.

A programsorozat a Force Majeure (Vis Major) mottó köré szerveződik, a mintegy kétszáz kulturális projekt és rendezvény középpontjában a zene áll.

"A kultúrát pozitív erőként akarjuk bemutatni és megerősíteni a szerepét Európában" - hangsúlyozta Aiva Rozenberga programigazgató. A hat témára osztott program igazán színes: kultúrtörténeti kiállítások sora, koncertek, kórusfesztivál, operaelőadások és egy nagyszabású nyári napfordulót ünneplő fesztivál is tarkítja.

Az elvárások igen magasak: "az EKF-cím lehetőséget kínál Rigának arra, hogy turisztikailag fejlődjön, növelje nemzetközi befolyását és hogy megmutassa, milyen különleges szerepe van a lett kultúrának Európában" - olvasható Andris Berzins államfőnek, a Riga 2014 programsorozat fővédnökének holnapján.

Az EKF-év hivatalosan január 17-én veszi kezdetét. A nyitóünnepség középpontjában egy tömegeket megmozgató, szimbolikus akció áll: élő emberlánc viszi át a régi nemzeti könyvtár nyolc épületéből a könyveket a Daugava folyó túlsó partján álló új nemzeti könyvtárba. A Gaismas Pils nevű szupermodern épületben július elsején a könyvnyomtatás ötszáz éves történelmének szentelt kiállítás nyílik.

"A lett egy olvasó és éneklő nép. Ezek tényleg olyan dolgok, amelyeket a nemzedékek megőriztek és tovább is adtak. Ennek bemutatására csaknem kilencven ország több mint húszezer énekese érkezik a városba, hogy egy színvonalas kórusfesztiválon vegyen részt az EKF-programsorozat keretében" - mondta el Rozenberga.

Az év egyik kiemelkedő programjának számít Richard Wagner Rienzi, az utolsó tribunus című operájának bemutatása. Wagner ezzel a művel kezdte meg 1837-ben rigai karmesteri munkáját.

Born in Riga (Rigában született) címmel a klasszikus zene lett fővárosban született sztárjai adnak közös szabadtéri gálakoncertet nyáron.

Az egykori hanzaváros a háborúk következtében megélt lengyel, svéd és orosz megszállást is. Az ország csak 1991 óta önálló állam. Januárban 1914 címmel kiállítás nyílik, amely a történelem viharait, ezen belül is az első világháború kirobbanását mutatja be annak századik évfordulója alkalmából.

A város turisztikai hivatala a következő tizenkét hónapban a korábbi évhez képest 15-20 százalékos növekedésre számít a turisták számát illetően, tavaly több mint 1,5 millió látogató érkezett Rigába.
MTI nyomán
  • Javuló járványügyi adatok: az oltások hatása közrejátszik
    A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Nemzetközi hadgyakorlat hazánkban
    Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője kedden Budapesten, a Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a "Black Swan – Fekete Hattyú – 2021" gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a "kezdeti műveleti képességet".
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó