Logikus lépésnek tűnik a Magyar Hírlap értesülése, mely szerint a Széchenyi Kereskedelmi Bank ajánlatot tett az osztrák Raiffeisen Bank International AG magyarországi leánybankjára – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a bankhoz közel álló szakértő. A köztudottan kicsi Széchenyi Bank – amely eddig a keleti nyitás jegyében elindult kereskedőházak finanszírozásával vált ismertté – saját tőkéből aligha tudja kifizetni a vételárat. Arra viszont alkalmas a T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. (T&T) 51 százalékos tulajdonában lévő pénzintézet, hogy a kisebbségi tulajdonos magyar állam tőkeemelésével vagy hitelnyújtásával hozzájusson a Raiffeisen megszerzéséhez szükséges pénzhez.

A felvásárlással kapcsolatos kérdésre a T&T-hez köthető Töröcskei István elmondta, miután folyamatban lévő ügyletekről a megállapodás aláírásáig nem szokás nyilatkozni, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja az ajánlattételről szóló értesülést.

A Magyar Nemzet forrása arra is felhívta a figyelmet, hogy a Raiffeisen-leány megszerzése beleillik abba a Takarékbank felvásárlásával elindult, majd a Széchenyi és Gránit Bankban szerzett állami tulajdonrésszel felgyorsuló folyamatba, amelynek célja az – amint a miniszterelnök többször hangoztatta –, hogy a Magyarországon működő bankok legalább ötven százalékban legyenek magyar tulajdonban.

A szakértő elmondta, az sem lenne meglepő, ha a többségében állami tulajdonban lévő Takarékbankot is magyar kézbe szeretné juttatni a kormány. A bankban lévő közel 55 százalékos – a Magyar Postán és a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül birtokolt – állami tulajdonrész értékesítéséről ugyanis már december közepén döntés született. Az elképzelések szerint az ügyletet március végéig le is bonyolítják. Az egyre nagyobb befolyásra szert tevő Földhitel- és Jelzálogbank például jó eséllyel pályázhatna a Takarékbank állami részvényeire, hiszen a Magyar Postán keresztül már eddig is a tűz közelében volt, a Magyar Posta vezetőségébe pedig többen is az FHB Bankból igazoltak át.