Állva tapsolt és éljenzett a közönség
Állva tapsolta a közönség vasárnap este a Pannon Filharmonikusokat a Berlini Filharmónia koncerttermében.
2014. január 6. 22:57

Állva tapsolta a közönség vasárnap este a Pannon Filharmonikusokat a Berlini Filharmónia koncerttermében, az öt állomásból álló európai turné csúcspontján. Magyar, vidéki szimfonikus zenekar korábban még soha nem jutott el Európa zenei fellegvárába, a 2500 fős terembe.

Különleges pillanatnak voltak szem- és fültanúi azok, akik vasárnap este a Pannon Filharmonikusok koncertjét hallgatták Berlinben. Nemcsak a fülbemászó repertoár, vagy Andrej Gavrilov magával ragadó játéka, hanem a zenekar debütálása is volt a vasárnapi alkalom. Genf, Hamburg, Lipcse, Luzern, Zürich után a német fővárosban mutathatták meg  a pécsiek, hogy a tíz éve elkezdett úton haladva sikerült elérniük a kitűzött célt. 

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a Pannon Filharmonikusok teljesítményéről a berlini koncert előtt, a Heti Válasz Online-nak úgy nyilatkozott: „A pécsiek most valóban a csúcson vannak, és talán furcsa ilyet mondani, de szokni kell még nekem is városvezetőként ezt az érzést, hogy ilyesmi egyáltalán megtörténik." A berlini koncert azonban egy nem ma kezdett folyamat fontos állomása - tette hozzá.  „Mikor 10 évvel ezelőtt a Pécsi Szimfonikusok átalakultak Pannon Filharmonikusokká, akkor nemcsak névbeli változás, de egy még magasabb minőség elérése iránti célt is kitűztek. Ezért a berlini fellépést nemcsak csúcsnak, de egy közbülső állomásnak is tartom a további sikerek sorában."

Nem „egyszemélyes" sikertörténet

Horváth Zsolt a zenekar igazgatója elárulta, hogy a polgármester által említett változásokon nagyon tudatosan dolgoztak. 2003-ban olyan radikális döntéseket is hoztak, hogy minden olyan felkérést, amely a magasabb minőség elérését gátolná, lemondtak, emellett a repertoár vagy karmester választásban is hasonlóan szigorú elveket tűztek ki célul. A német fővárosban való fellépés ennek a munkának az elős látványos eredménye. Horváth úgy fogalmazott: „a nemzetközi megmérettetés ezidáig még váratott magára. Rengeteg felkérést hagytunk ki, hogy brandet építhessünk a BFZ-ből, és ez most ezzel a koncerttel sikerült."

A pécsi polgármester ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy nemcsak a zenekar „egyszemélyes" sikere a berlini fellépés, hanem Pécs városáé és egyben a vidéki Magyarországé is. Mint mondta: „A magyar kultúrában megvan a múlt ereje és a jövő iránti elhivatottság. Az ilyen fellépések felvállalásával valóban példát adhatunk más vidéki városoknak.

A zenekarnak és a vezetésnek fél év komoly munkája került a turné összeállítása. A repertoár kiválasztása is tudatosan történt - evvel jelezve azt - hogy a Pannon Filharmonikusok képesek a világhíres zenekarokkal is felvenni a  versenyt Glinka: Ruszlán és Ludmillájával,  Rahmanyinov c-moll zongoraversenyével, Rimszkij-Korszakov Seherezádéjával, vagy Kodály Galántai táncok című művével.

A figyelemfelkeltés már a határokon belül szerencsére megtörtént, hiszen az idei Tavaszi Fesztivál nyitókoncertjét a PFZ játszhatja. A zenekar igazgató azonban óvatos optimista - ahogy ő fogalmaz: „nem biztos, hogy hamar visszakerülhetünk Berlinbe, ám abból a szempontból fontos a megjelenésünk, hogy megmutassuk, a PFZ kompatibilis Európa vezető hangversenytermeihez. Az, hogy mikor tudunk újra jönni, az innentől kezdve nem művészet kérdése, hanem üzleté és menedzsmenté."

A 80 fős zenekar már korábban számbavette azokat a koncerttermeket, ahol szeretnék még magukat megmutatni. A favoritok természetesen az Egyesült Államokbeli és a japán fellépőhelyek. Horváth Zsolt kihangsúlyozza azt is, hogy továbbra sem céljuk a mennyiséget a minőség elé helyezni, és turné zenekarrá válni. Jól példázza ezt az is, hogy a dél-dunántúli régió szimfonikus zenekarához a világhírű zongorista, Andrej Gavrilov is örömmel jön dolgozni.

Egy zenekar azonban nemcsak élményekből, de pénzből is él, és a kultúrára fordítható keretek szűkösségén, vagy leosztásán sokan változtatnának. A Pannon Filharmonikusok is örülnének több támogatásnak, mindamellett, hogy Pécs városa nemcsak szellemi, erkölcsi, támogatásban részesíti a zenekart, de anyagi értelemben is támogatást nyújt, mint fenntartó. Páva szerint ez a két típusú segítség együtt lehet csak életképes.

Reakció a koncert után

„Elképesztően jól érzem magam, szinte még nem is találok szavakat - mondta Bogányi Tibor vezető karmester (képünkön) a koncert után. „Valóban méltó megkoronázása volt a turnénak ez a berlini koncert. Elementáris élmény, eszméletlen akusztika, és a végén kitörő taps fogadta a zenekart, ami utánozhatatlan érzés. Ilyen élményem még nem volt a zenekarral!"

„A Berlini Filharmónia a világ egyik legfontosabb terme (Bécs, London és Párizs mellett), itt élő dvd-felvételeket készítenek, ez tényleg a dolgok teteje. A Pannon Filharmonikusok csapata nem hideg, profi zenekar, hanem professzionális és mégis melegszívű, odaadó társaság. Érezni lehetett, hogy ezt a közönség értékelte. Hátul a backstage-ben a hangosítók, és a háttérmunkások mind profi zenészek. Egyikük a koncert után úgy gratulált, hogy le a kalappal előttünk, mert ritkán van részük ilyen élményben - pedig szerintem ők a legnagyobbakat is hallották már."

------------------------------------------

A Pannon Filharmónikusok

A Pannon Filharmonikusok 2011-ben ünnepelte fennállásának 200 éves évfordulóját. Az együttest alapító Lickl György (Georg Lickl) vezényletével 1811. december 9-én hangzott el az egykori Zeneművész Társaság alapító hangversenye. A Pécsi Szimfonikus Zenekar - mint önálló művészeti intézmény - 1984-ben alakult meg. Zenei vezetői voltak: Breitner Tamás, Howard Williams, Nicolás Pasquet, Hamar Zsolt és Peskó Zoltán. 2011 őszétől Bogányi Tibor vezető karmesterrel és Vass András állandó karmesterrel dolgozik együtt a zenekar, állandó vendégkarmestere Kocsis Zoltán.

Kézdi Beáta

hetivalasz.hu
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • A hazához vezető kalauz sokaknak
  1948-ban a kommunisták eltávolították az állásából Fekete Istvánt, elsősorban a Zsellérek című könyve miatt, melyben megírta, hogy Ajkán milyen kegyetlenségeket követtek el 1919-ben a vöröskatonák.
 • Milliárdokba kerülhetnek Karácsony Gergely gáttervei
  A főváros a római-parti mobil gát felépítését elvetve, a Királyok útja-Nánási útra terveztethet új árvízvédelmi vonalat. Amennyiben a Fővárosi Közgyűlés jövő héten támogatja az előterjesztést, akkor 1,9 milliárd forintba és két-három évbe telhet a tervdokumentáció elkészítése. A képviselők újabb cégvezetők visszahívásáról és a Lánchíd felújításáról is szavazni fognak.
 • Itthon és külföldön is egyre aktívabb a Soros-hálózat
  Az Európai Parlament képviselői elfogadták a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot. Az EP baloldali pártjai által kezdeményezett újabb boszorkányüldözés mögött elemzők szerint valójában a Soros-hálózat áll.
MTI Hírfelhasználó