Vágó Gábornak elege lett - Schiffer szerint csak "kiégett"
Vágó szerint "a kisstílű hatalmi harcok előhozzák a rossz embert a politikusból".
Utoljára frissítve: 2014. január 7. 12:56
2014. január 7. 10:14

Kilép az LMP-ből és a tavaszi választáson sem indul Vágó Gábor, aki parlamenti mandátumát azonban a fennmaradó időre megtartja - a képviselő ezt a vs.hu-n kedd reggel megjelent interjúban közölte.

Vágó Gábornak - mint elmondta - elege lett, mert szerinte "a kisstílű hatalmi harcok előhozzák a rossz embert a politikusból: először csak manipulálsz, aztán hazudozol is, majd azok ellen fordulsz, akikkel korábban együtt küzdöttél".

Szavai szerint "igazán nem esett jól" számára, hogy az LMP országos választmánya a hétvégén nem támogatta egyéni jelölését a kiskunhalasi körzetben, így nem kerülhetett fel az országos lista első harminc helyére sem. Kifejtette: bár a szombati ülésén a kongresszus kétharmada támogatta egyéni jelöltségét, az országos választmány többsége mégis úgy döntött, nem támogatja indulását. A 13 tagú választmányból öten mellette álltak - köztük a két társelnök is - , egy tag nemmel szavazott, hárman pedig tartózkodtak, egy szavazat érvénytelen volt. Két választmányi tag kivonult a szavazásról, egyikük pedig nem vett részt az ülésen, így nem kapta meg a jelöléséhez szükséges 7 támogató szavazatot.

Vágó Gábor azt mondta: azt látta, hogy ugyanaz a rövid távú önzés vezérli az LMP választmányának egyes tagjait, mint ami a teljes politikai osztályra is jellemző. Úgy véli, lehet más a politika, de ahhoz az LMP-nek másképp kell politizálnia.

Elmondta, a következő három hónapban minden energiáját az adócsalásbotrány felgöngyölítésére fogja fordítani. Bízik benne, hogy valóban létrejön az a vizsgálóbizottság, amely az ügy részleteit vizsgálja majd ki, s ezen testület munkájában csak úgy tud részt venni, ha az LMP-frakció tagja marad - jelezte.

Az LMP hétvégi kongresszusán döntöttek a párt képviselőjelöltjeinek túlnyomó részéről, és határoztak arról, hogy a már megerősített jelöltek közül kik kerülhetnek az országos lista első 30 helyére. Az ellenzéki párt hétfői közleményében még azt írta: a párt jelöltállítási szabályzata szerint Vágó Gábor még felkerülhet az országos listára, erről - külön eljárás szerint - a január végi kongresszus hozhat végső döntést.

Az LMP jelenlegi, hétfős frakciójából nem indul újra Ertsey Katalin sem, aki már korábban döntött erről.

Schiffer: Vágó Gábor „kiégett”

Schiffer András véleménye szerint az LMP-ből való kilépését kedden bejelentő Vágó Gábor "alapvetően nem egy belső harcnak lett az áldozata", ő a döntés okát inkább abban látja, hogy a képviselő az utóbbi hónapokat "maximálisan kiégve csinálta végig".

Az LMP parlamenti frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta, mindannyiunkat megdöbbentette Vágó Gábor kilépésről szóló bejelentése, amely a vs.hu-n jelent meg.

Schiffer András elmondta, legutóbb hétfőn délben beszéltek egymással, de akkor még nem látta jelét annak, hogy a képviselő erre készül. "Annak viszont láttam nyomát, ami gyakorlatilag az interjújából is visszaköszön, hogy az utóbbi hónapokat maximálisan kiégve csinálta végig" - jelentette ki, hozzátéve: ez utóbbit emberileg megérti és ugyanúgy sajnálja, mint azt, hogy Vágó Gábor erre a döntésre jutott.

Az LMP társelnöke a képviselő "kiégésének" tudja be, hogy az utóbbi időben "gyakran megfontolatlan és felelőtlen húzásokat" tett. Schiffer András ezeket nem kívánta részletezni, de példaként hozta, hogy Vágó Gábor a párt hétvégi kongresszusáig nem töltötte fel az erre szolgáló felületre az egyéni választókerületben való indulásához szükséges adatokat.

Kijelentette: a képviselő "alapvetően nem egy belső harcnak lett az áldozata". Meglátása alapján Vágó Gábor "folyamatos dilemmában volt" az ügyben, hogy pártpolitikus akar-e maradni. Schiffer András - mint mondta - reménykedik abban, hogy a ciklusból hátralévő hónapokban sikerül együttműködniük.

Az LMP frakciójának tagjai a kezdet kezdetén jelezték, hogy nem önmagában a politikusi székért vannak bent a parlamentben, viszont ez a küldetés könnyen vezet illúzióvesztésekhez - reagált Schiffer András a képviselő LMP-t kritizáló szavaira.

MTI nyomán
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó