Fáraósírt fedeztek fel Felső-Egyiptomban
A Pennsylvaniai Egyetem régészei egy több mint 60 tonnát nyomó, impozáns uralkodói szarkofágot tártak fel.
2014. január 7. 10:13

A Pennsylvaniai Egyetem régészei egy több mint 60 tonnát nyomó, impozáns uralkodói szarkofágot tártak fel.

Csaknem 3800 éves fáraósírt tárt fel a felső-egyiptomi Abüdosz ókori település nekropoliszában egy amerikai régészcsoport - jelentette be hétfőn az egyiptomi régészeti minisztérium.

I. Szobekhotep sírjának megtalálása azért jelentős, mert eddig nagyon keveset tudtak a fáraóról, aki négy és fél éven át, a korszakban a leghosszabb ideig uralta az országot.
A Pennsylvaniai Egyetem régészei egy több mint 60 tonnát nyomó, impozáns uralkodói szarkofágot tártak fel. Tulajdonosát azonban nem tudták azonosítani mindaddig, míg a múlt héten fel nem fedezték az uralkodó nevét tartalmazó feliratot és az őt trónon ábrázoló reliefet. Ezek alapján az üresen talált, kvarcitból készült szarkofág I. Szobekhotepé, a 13. dinasztia 12. királyáé lehetett, aki Kr.e. 1803 és 1799 között uralkodott.

A lelet közvetlen közelében a fáraó aranytárgyain kívül több edény is előkerült, amelyekben az elhunyt szerveit őrizték.
MTI nyomán
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó