Fáraósírt fedeztek fel Felső-Egyiptomban
A Pennsylvaniai Egyetem régészei egy több mint 60 tonnát nyomó, impozáns uralkodói szarkofágot tártak fel.
2014. január 7. 10:13

A Pennsylvaniai Egyetem régészei egy több mint 60 tonnát nyomó, impozáns uralkodói szarkofágot tártak fel.

Csaknem 3800 éves fáraósírt tárt fel a felső-egyiptomi Abüdosz ókori település nekropoliszában egy amerikai régészcsoport - jelentette be hétfőn az egyiptomi régészeti minisztérium.

I. Szobekhotep sírjának megtalálása azért jelentős, mert eddig nagyon keveset tudtak a fáraóról, aki négy és fél éven át, a korszakban a leghosszabb ideig uralta az országot.
A Pennsylvaniai Egyetem régészei egy több mint 60 tonnát nyomó, impozáns uralkodói szarkofágot tártak fel. Tulajdonosát azonban nem tudták azonosítani mindaddig, míg a múlt héten fel nem fedezték az uralkodó nevét tartalmazó feliratot és az őt trónon ábrázoló reliefet. Ezek alapján az üresen talált, kvarcitból készült szarkofág I. Szobekhotepé, a 13. dinasztia 12. királyáé lehetett, aki Kr.e. 1803 és 1799 között uralkodott.

A lelet közvetlen közelében a fáraó aranytárgyain kívül több edény is előkerült, amelyekben az elhunyt szerveit őrizték.
MTI nyomán
 • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
  Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
 • Politikai stabilitás mint érték
  Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
 • Csak magára számíthat a magyarság
  Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára szerint a magyar vezetőknek tisztában kell lenniük a magyar történelmi fejlődésből adódó sajátságokkal és a néplélekkel, hiszen utóbbiak behatárolják, hogy milyen döntések és stratégiák lehetnek sikeresek hazánkban.
 • Bayer Zsolt: Brexit
  Bár a hazai ellenzéki „újságok” szerdán még arról deliráltak, hogy „zárul az olló” a konzervatívok és a munkáspártiak között, csütörtök este Johnsonék kiütéses győzelmet arattak.
 • Tiszta viszonyok jöhetnek jövőre a hazai egészségügyben
  Júliustól átlátható és biztonságos rendszerre áll át a társadalombiztosítás, ezentúl nem veheti senki ingyenesen igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat anélkül, hogy ne lenne meg hozzá a jogosultsága – mondta lapunknak az adóügyi államtitkár a héten megszavazott új társadalombiztosítási járuléktörvény kapcsán.
MTI Hírfelhasználó