Rétvári: Olcsóbb és átláthatóbb rendszer jön létre
A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint arányosabb, olcsóbb és átláthatóbb rendszer jön létre az országgyűlési képviselők számának felére csökkentésével és az összeférhetetlenségi szabályok változásával.
2014. január 7. 14:05

Rétvári Bence úgy értékelte: a változtatásoknak köszönhetően magasabb színvonalú munka várható és a kevesebb képviselő, a kisebb összegű költségtérítés az állampolgárok számára is kisebb költségekkel jár majd.

Rétvári Bence felidézte: az alaptörvény rögzíti, hogy az új magyar parlament képviselőinek a száma nem lehet több 200-nál. Az idei választáson így 199 képviselőt juttathatnak be a parlamentbe a szavazópolgárok. Az előkészítő munkálatok megkezdődtek, az alsóházi termet már lezárták, zajlanak az átalakítások és a parlament január végén-február elején a felsőházi teremben kezdi meg a munkát.

Hozzátette: az uniós átlagot nézve a jelenlegi létszám nagyobb, mint az uniós tagállamok jelentős részénél a lélekszámhoz viszonyítva. Rétvári Bence szerint bár nagy konszenzus övezte a kisebb parlament létrehozását, a döntés annak idején végül mégsem született meg: a szocialisták és a liberálisok részéről "népszerű ígéret volt" csak, de nem gondolták komolyan, sőt az MSZP-SZDSZ-kormány idején vált lehetővé, hogy polgármesterek, önkormányzati tisztviselők is lehessenek országgyűlési képviselők.

Az államtitkár kitért rá, hogy a jelenlegi kabinet saját magán kezdte a spórolást, és már az önkormányzati választásokon is kisebb létszámú képviselő-testületeket választottak, a képviselők száma 28 ezerről 19 ezerre csökkent.

Rétvári Bence emlékeztetett rá: nagymértékben szigorították a szabályokat, nem lehet képviselő az, aki polgármesteri tisztséget, önkormányzati tisztséget tölt be.

A politikai álláshalmozás, azaz, hogy valaki országgyűlési, önkormányzati képviselőként és polgármesterként is vett fel fizetést, megszűnik - rögzítette. Rámutatott, hogy így jobban tudnak majd koncentrálni a következő Országgyűlés képviselői a parlamenti munkára, professzionális képviselők lesznek, s a különféle ágazati, területi érdekek, egyes szakmai csoportok részérdekei kevésbé fogják befolyásolni a parlamenti döntéshozatalt. Ezáltal a képviselői fizetések mintegy fele spórolható meg, és a költségtérítés rendszerét is átalakították, itt is kisebb lesz a költés - mondta.

Az államtitkár kiemelte az idei év változásai közül, hogy sem megyei kormánymegbízottak, sem járási kormányhivatalok vezetői nem lehetnek országgyűlési képviselők.

A pártok finanszírozásában fontos módosulásnak nevezte, hogy a kampányévben megemelkedett a költési plafon, jelöltenként egymillióról ötmillió forintra, az állam támogatást ad azoknak, akik a kellő mértékű támogatást megszerezték, és akik a 2 százalékot elérik, azoknak ezt nem is kell visszafizetniük. Elszámolnia viszont mindenkinek kötelező lesz - jegyezte meg.

MTI nyomán
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó