Rétvári: Olcsóbb és átláthatóbb rendszer jön létre
A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint arányosabb, olcsóbb és átláthatóbb rendszer jön létre az országgyűlési képviselők számának felére csökkentésével és az összeférhetetlenségi szabályok változásával.
2014. január 7. 14:05

Rétvári Bence úgy értékelte: a változtatásoknak köszönhetően magasabb színvonalú munka várható és a kevesebb képviselő, a kisebb összegű költségtérítés az állampolgárok számára is kisebb költségekkel jár majd.

Rétvári Bence felidézte: az alaptörvény rögzíti, hogy az új magyar parlament képviselőinek a száma nem lehet több 200-nál. Az idei választáson így 199 képviselőt juttathatnak be a parlamentbe a szavazópolgárok. Az előkészítő munkálatok megkezdődtek, az alsóházi termet már lezárták, zajlanak az átalakítások és a parlament január végén-február elején a felsőházi teremben kezdi meg a munkát.

Hozzátette: az uniós átlagot nézve a jelenlegi létszám nagyobb, mint az uniós tagállamok jelentős részénél a lélekszámhoz viszonyítva. Rétvári Bence szerint bár nagy konszenzus övezte a kisebb parlament létrehozását, a döntés annak idején végül mégsem született meg: a szocialisták és a liberálisok részéről "népszerű ígéret volt" csak, de nem gondolták komolyan, sőt az MSZP-SZDSZ-kormány idején vált lehetővé, hogy polgármesterek, önkormányzati tisztviselők is lehessenek országgyűlési képviselők.

Az államtitkár kitért rá, hogy a jelenlegi kabinet saját magán kezdte a spórolást, és már az önkormányzati választásokon is kisebb létszámú képviselő-testületeket választottak, a képviselők száma 28 ezerről 19 ezerre csökkent.

Rétvári Bence emlékeztetett rá: nagymértékben szigorították a szabályokat, nem lehet képviselő az, aki polgármesteri tisztséget, önkormányzati tisztséget tölt be.

A politikai álláshalmozás, azaz, hogy valaki országgyűlési, önkormányzati képviselőként és polgármesterként is vett fel fizetést, megszűnik - rögzítette. Rámutatott, hogy így jobban tudnak majd koncentrálni a következő Országgyűlés képviselői a parlamenti munkára, professzionális képviselők lesznek, s a különféle ágazati, területi érdekek, egyes szakmai csoportok részérdekei kevésbé fogják befolyásolni a parlamenti döntéshozatalt. Ezáltal a képviselői fizetések mintegy fele spórolható meg, és a költségtérítés rendszerét is átalakították, itt is kisebb lesz a költés - mondta.

Az államtitkár kiemelte az idei év változásai közül, hogy sem megyei kormánymegbízottak, sem járási kormányhivatalok vezetői nem lehetnek országgyűlési képviselők.

A pártok finanszírozásában fontos módosulásnak nevezte, hogy a kampányévben megemelkedett a költési plafon, jelöltenként egymillióról ötmillió forintra, az állam támogatást ad azoknak, akik a kellő mértékű támogatást megszerezték, és akik a 2 százalékot elérik, azoknak ezt nem is kell visszafizetniük. Elszámolnia viszont mindenkinek kötelező lesz - jegyezte meg.

MTI nyomán
  • Megújuló parkban nyílt meg a Néprajzi Múzeum
    Egy megújuló park szélén, világszínvonalú épületben nyílt meg a Néprajzi Múzeum új otthona a Liget Budapest projekt eredményeként - mondta el az MTI-nek a megnyitó alkalmából a projekt miniszteri biztosa.
  • Orbán Viktor holnap az Országgyűlésben bemutatja Magyarország új kormányát
    Egy nap múlva hivatalosan is megalakul Magyarország új kormánya. Orbán Viktor miniszterelnök egy rövid beszédben mutatja be ötödik kabinetjét, ezután a miniszterek leteszik az esküjüket. Az új kormánynak 14 minisztere lesz, akik közül 11-en minisztériumot vezetnek majd, hárman pedig tárca nélküli miniszteri feladatot látnak majd el. Orbán Viktor korábban arról beszélt: a veszélyek évtizede előtt állunk, és az új kormánynak az a legfontosabb feladata, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát – számolt be róla az M1 Híradója.
  • Varga Judit a magyar érdekekért harcol Brüsszelben
    Csak akkor lehet továbblépni az orosz energiát célzó szankciókkal, ha minden ország nemzeti adottságait, illetve saját energiamixéhez való jogát tiszteletben tartják - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő délelőtt Brüsszelben az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozására érkezve. A tárcavezető rámutatott: Magyarország számára az első számú prioritás az energiaellátás és energiabiztonság szavatolása, nemcsak rövid- de közép- és hosszútávon is.
MTI Hírfelhasználó