Folytatódik a szócsata Kína és Japán között
A viszony azt követően romlott meg számottevően, hogy Abe Sindzó japán miniszterelnök két héttel ezelőtt felkereste a Jaszukuni-szentélyt.
2014. január 7. 21:40

A viszony azt követően romlott meg számottevően, hogy Abe Sindzó japán miniszterelnök két héttel ezelőtt, hivatalba lépésének első évfordulóján, felkereste a második világháború japán halottainak emléket állító tokiói Jaszukuni-szentélyt.

Továbbra is ellenséges a viszony Kína és Japán között - a december végén elmérgesedett ellentét a héten a sajtóban élesedett tovább. A viszony azt követően romlott meg számottevően, hogy Abe Sindzó japán miniszterelnök két héttel ezelőtt, hivatalba lépésének első évfordulóján felkereste a második világháború japán halottainak emléket állító tokiói Jaszukuni-szentélyt. Az emlékhely a háború 2,5 millió japán áldozata mellett 14 háborús főbűnös emlékét is őrzi, így a látogatás súlyos sértésnek számít a háborúban megszállít Kína és Dél-Korea számára. Az ellentétet tovább fokozta, hogy később Abe egyik kabinetminisztere, Jositaka Sintó is ellátogatott a szentélybe.

A japán miniszterelnök félreértésnek nevezte az incidenst, és a látogatás valódi okának megmagyarázására a kínai és a dél-koreai kormánnyal is kapcsolatba lépett. Kína részéről ugyanakkor zárt kapukra talált, a pekingi külügyminisztérium január elején kizárta a párbeszéd lehetőségét. Abe hétfőn ismét a kapcsolatfelvételt szorgalmazta, melyre válaszul a Hszinhua hírügynökség kínai nyelvű oldalán kedden "régi nóta ismétlésével", "idióta képzelgéssel" vádolta a politikust, és úgy fogalmazott: míg Abe nem hajlandó a valós történelmi tényeket elismerni, nem kerülhet sor a kapcsolatok javítására.

A nacionalista hangvételű Global Times című kínai lap angol nyelvű oldalán "a közvélemény csatájának" nevezi a hetek óta húzódó szópárbajt, amely vasárnap a Daily Telegraph brit napilap hasábjaira is átterjedt. Ott Japán londoni nagykövete "Ázsia Voldemortjának" nevezte Kínát, azt állítva, hogy Peking "kényszerítő" módon próbálja megváltoztatni a status quót az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A Global Times azonban "elterelésként" értékeli a cikket, mondván azzal Japán a nemzetközi közösség által is elítélt szentélylátogatásról akarja elvonni a figyelmet. A lap személyesen Abét is támadja, mondván a politikus viselkedésével az egész régió békéjét kockáztatja.

Szintén a miniszterelnök személyét célozza meg a Zsenmin Zsipao keddi cikke, Abe feleségét idézve, aki szerint férje álmatlanságban szenved, ezért lefekvés előtt brandyvel búcsúzik a naptól. A lap cikke az álmatlanság lehetséges okait próbálja elemezni, ezek közt a rossz lelkiismeretet legvalószínűbbként megemlítve. A cikk szerint a miniszterelnöknek minden oka megvan, hogy rosszul érezze magát, országa ugyanis a szélsőjobb erőknek betudhatóan beteg, és ha nem kezelik, ez akár halálhoz is vezethet. Az ország gyógyulását a hibák elismerése, kijavítása és gyakorlati lépések megtétele segíthetné - ajánlja receptül a Zsenmin Zsipao.
MTI
MTI Hírfelhasználó