TGM elnézést kért a rendszerváltás miatt
Reménytelennek, kilátástalannak nevezte az ellenzék helyzetét az ATV Startban Tamás Gáspár Miklós.
2014. január 8. 16:01

Reménytelennek, kilátástalannak nevezte az ellenzék helyzetét az ATV Startban Tamás Gáspár Miklós, aki szerint, ha a baloldal meg is nyerné a választást 2014-ben, akkor egy teljesen lehetetlen helyzetben találná magát, miután a politikai intézményrendszert továbbra is Orbán Viktor és pártja határozná meg. De - ahogy TGM fogalmazott - annak a veszélye, hogy az ellenzék megnyeri a választást, jelenleg igen csekély.

Többek közt azért, mert rendre követnek el olyan hibákat, amiket az ország jelenlegi helyzetében egyetlen ellenzéki párt sem engedhet meg magának - fejtegette TGM, aki hivatásos öngyilkosoknak nevezte az ellenzék vezetőit, amiért titkos tárgyalások helyett a nyilvánosság előtt egyeztettek az együttműködésről. TGM emellett a sajtót is bírálta, amely szerinte agyonhallgatja még az értelmes baloldali javaslatokat is. Legutóbb például az MSZP programja esetében, amely azért mégiscsak a legnagyobb ellenzéki párt, ám a filozófus szerint az ellenzéki sajtó semmivel sem bánik különbül a szocialistákkal, mint a Fidesz-közeli orgánumok.

Tamás Gáspár Miklós úgy véli, az elmúlt immár 25 évben bebizonyosodott, hogy a jelenlegi rendszerben parlamenti keretek között hatékony ellenzék nem képes működni, ezért az elkövetkező időkben szükségszerűen egy új ellenzéki erő fog kialakulni, amelyet sem a parlamenti pártok, sem a mérsékelt és mellesleg alig létező szakszervezeti mozgalom nem tud majd mederben tartani. A társadalom alsó 60 százalékával, vagyis mintegy hatmillió emberrel ugyanis sem a kormány, sem a jelenlegi ellenzék nem törődik, a társadalom problémáira a kormány rossz, ámde legalább karakteres, az ellenzék viszont semmilyen választ nem ad - vélekedett a filozófus, aki úgy fogalmazott, a magára hagyott nép előbb vagy utóbb észre fogja venni, hogy "éhen döglik", ez ugyanis nem olyan dolog, amit lehet nem észrevenni. Az elégedetlenség pedig utcai megmozdulásokban, a szélsőjobb és a szélsőbaloldal közötti összetűzésekben, valamint az ország elnéptelenedésében fog megnyilvánulni - vizionált nem túl rózsás jövőképet TGM, aki egyúttal azt is elmondta, a rendszerváltás teljes kudarcot vallott, amiért bűntudatot érez, hiszen ő maga is a rendszerváltók közé tartozik. "Így elszúrni valamit, ahogy ezt a mi nemzedékünk elszúrta, ez parádés, elnézést kérek" - fogalmazott.

atv.hu
  • Miért félnek Trumptól még mindig?
    Aki alternatív világértelmezési keretet és fogalom-készletet merészel használni, azt egész egyszerűen kitiltják minden létező platformról, és ezzel volt valóság, nincs valóság, egy gonddal kevesebb.
  • Vakcinaügyben lassú az EU, új beszerzés is szükséges
    A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök bejelentette azt is: legkésőbb 2022-től jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alattiak.
  • A jég hátán (boldogan) élni
    Kupát szervezett az egykori műkorcsolya Európa-bajnok Gór-Sebestyén Júlia, miután szinte az összes nemzetközi versenyt törölték.
MTI Hírfelhasználó