Hellerék vették rá Bajnait az összefogásra?
A Népszava információi szerint gyurcsányista értelmiségiek győzték meg Bajnai Gordont, hogy dobja be a közös lista ötletét.
2014. január 9. 12:04

A Népszava információi szerint gyurcsányista értelmiségiek győzték meg Bajnai Gordont, hogy dobja be a közös lista ötletét.

A baloldali napilap azt írja: az Együtt–PM vezetője a múlt héten találkozott Fischer Iván lakásán Bitó László író, orvoskutató mellett többek között Heller Ágnes filozófussal, Konrád György íróval, Radnóti Sándor esztétával, Parti Nagy Lajos és Závada Pál írókkal. Állítólag a gyurcsányista értelmiségiek javaslatára döntött Bajnai Gordon hétfő reggeli bejelentése mellett. A hírt a közéleti személyiségek nagy lelkesedéssel fogadták, az általuk szorgalmazott összefogás kezdetére felhívást tettek közzé, amelyet január 8-ig több mint kétszázan aláírtak.

Nyílt levelükben több értelmiségi azt írja: „megkönnyebbülten és teljes egyetértéssel vették tudomásul, hogy végre elindult az a folyamat, amelynek eredményeképp megszülethet a demokratikus erők teljes körű összefogása. E nélkül ugyanis elképzelhetetlen a jelenlegi autokratikus hatalom leváltása, a magyar demokrácia és a jogállamiság újjászületése.”

Egyúttal felszólították „mindazokat, akik közreműködői lehetnek az együttműködésnek, hogy rendeljék alá érdekeiket a közös célnak, s ha kell, javasoljanak új miniszterelnök-jelöltet”. Közleményük azzal zárul, hogy akinek fontos a magyar demokrácia ügye, az határozottan lépjen fel az együttműködés érdekében – fogalmaznak. A nyílt levelet szignózók jelentős része rendszeres vendége a DK rendezvényeinek.

---------------------------------------------

Az aláírók közül néhányan

Bitó László író, Csányi Vilmos etológus, Csepeli György szociológus, Eörsi Mátyás politikus, Herényi Károly közíró, Csáki Judit színikritikus, Heller Ágnes filozófus, Konrád György író, Parti Nagy Lajos író, Radnóti Sándor filozófus, Vásárhelyi Mária szociológus, Váradi András biokémikus, Závada Pál író, Balázsovits Lajos színész, rendező, Böjte József filmrendező-producer, Falus Ferenc orvos, Ferge Zsuzsa szociológus, Király Júlia közgazdász, Krausz Viktória újságíró, Majsai Tamás, Márton László, Mészáros Tamás publicista, Papp János színművész, Sándor Anna, Somlai Péter szociológus, Sumonyi Zoltán író, költő, Szunyogh Szabolcs, Ungvári Tamás író, Vince Mátyás újságíró és még sokan mások.

MNO
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Megszavazták a humanitárius vízum bevezetését
  Az Európai Parlament (EP) kedden, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
MTI Hírfelhasználó