Gyurcsány már robbantja az összefogást
Juhász Péter kiléphet a baloldali összefogásból, így szétrobbanhat a Bajnai-párt.
2014. január 9. 12:24

Juhász Péter kiléphet a baloldali összefogásból, így szétrobbanhat a Bajnai-párt. A Milla alapítója korábban arról beszélt, nincs olyan helyzet, hogy egy listán szerepeljen Gyurcsánnyal. Ráadásul Jávortól Karácsonyig egy sor leendő szövetséges táplált korábban hozzá hasonló érzéseket Gyurcsánnyal szemben. Vajon követik Juhász példáját?

Juhász Péter, az Együtt 2014 Egyesület alelnöke csütörtökön minden bizonnyal bejelenti kilépését az Együtt–PM Szövetségből. A politikus, azt követően, hogy Mesterházy Attila és Bajnai Gordon bejelentette a DK beemelését a baloldali összefogásba a közös listaállítás révén, csak annyit írt ki üzenőfalára a Facebookon: „Én már döntöttem. Holnap a részleteket is elmondom. Addig alszom egyet, mert ezt tegnap nem sikerült.” Ezzel gyakorlatilag eldől, hogy Gyurcsány érkezésével azonnal szétrobbanhat a Bajnai vezette Együtt–PM Szövetség.

Juhász Péter, a Milla alapítója korábban azt mondta a Hír Televízióban, hogy „nem lesz olyan helyzet, hogy mi Gyurcsány Ferenccel egy közös listán szerepeljünk”.

Korszakváltást akartak

A Bajnai Gordon mögé gründolt szervezet, az Együtt–PM Szövetség azért jött létre, hogy korszakváltó politikával és jó kormányzással úgy vezesse az országot, hogy elkerülje a 2010 előtt elkövetett hibákat. Ennek megfelelően szidták is Gyurcsány Ferencet, ám most könnyen lehet, hogy egy listán indulnak majd a 2014-es választásokon.

Scheiring Gábor, a PM politikusa korábban csak annyit kérdezett Gyurcsánytól, hogy jól alszik Ferenc? Most csak annyit közölt Facebook oldalán: A célunk nem változott, csak az út módosult, amin eljutunk hozzá. Amíg nem a maximumot tesszük a kormányváltásért, addig a minimumot sem tettük meg az igazi céljaink megvalósításáért, a politika, a baloldal megújításáért.

Az MNO csokorba szedte azoknak a politikusoknak a nyilatkozatait, akik nemrégiben még egyértelműen elutasították a Gyurcsánnyal és a DK-vel való bármilyen együttműködést, sőt olykor markáns véleményt fogalmaztak meg Bajnairól és a szocialistákról is. Vajon ők is követik majd Juhász lépését?

Jávor Benedek, PM-társelnök:

„Egy korszakváltó koalícióba nehéz belelátni Gyurcsány Ferencet. Gyurcsány személyét erős elutasítás övezi abban a bizonytalan szavazói táborban, amely nélkül nincs kormányváltó többség, így egy ilyen felállás aligha hozná el az ellenzéki győzelmet.” (Népszabadság, 2013. július 5.)

„Az LMP-nek most nem feladata, hogy együttműködjön a Demokratikus Koalícióval (DK)”. (MTI, 2012. február 4.)

Karácsony Gergely, PM-társelnök:

„Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt.” (blogbejegyzés, 2013. május 2.)

„Azért támogattam az együttműködést az Együtt 2014-gyel, hogy ne Bajnai Gordon legyen a miniszterelnök, és kihúzzam a szocik s…-ből az összefogást.”

Kónya Péter, Szolidaritás, elnök:

„Az utóbbi napok nyilatkozatai és történései alapján arra lehet következtetni, hogy Gyurcsány Ferenc már nem Orbán 2014-es legyőzésére készül, csak a DK megerősítésére – a többi ellenzéki erő rovására. Ha ebben nem mutat több bölcsességet a következő hónapokban, másodszor lehet személyesen is felelős azért, hogy Orbán Viktor újra hatalmat kap Magyarországon.” (Facebook, 2013. szeptember 17.)

MNO
MTI Hírfelhasználó