Szobrot állítanak Prágában Mária Terézia emlékére
A Habsburg Monarchia felbomlása óta először kap szobrot Mária Terézia (1717-1780) Prágában.
2014. január 9. 17:09

A magyar királynőn kívül Chotek Zsófia grófnő, Ferenc Ferdinánd trónörökös felesége emlékére is szobrot állít Prága hatodik kerülete, a városháza már kiírta a pályázatot a szobrokra.

Mária Terézia szobrát - amely valószínűleg az egykori uralkodó egyetlen emlékműve a mai Cseh Köztársaság területén - a prágai vár közelében kialakítandó új parkba, egy szökőkút mellé tervezik. Erre mintegy hárommillió koronát (32,8 millió forintot) fordítana a városvezetés - közölte Adam Halmosi, a városháza szóvivője.

További kétmillió koronát (21,4 millió forintot) fordítanak a tervek szerint Chotek Zsófia grófnő plasztikájára, amelyet valószínűleg 2014 második félévében állítanak fel, szintén a vár közelében. Chotek Zsófiát férjével, Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökössel együtt ölték meg 1914-ben, Szarajevóban.

A Habsburg Monarchia legtöbb szimbólumát megsemmisítették az akkori Csehszlovákiában 1918 után, Mária Terézia pozsonyi szobrát például 1921-ben felrobbantották.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó