Phenjan elutasítja a családegyesítési találkozókat
Észak-Korea elutasította csütörtökön Pak Gun Hje dél-koreai elnök javaslatát, hogy újítsák fel a családok találkozóit.
2014. január 9. 18:33

Észak-Korea elutasította csütörtökön Pak Gun Hje dél-koreai elnök hét eleji javaslatát, hogy újítsák fel a több mint hatvan évvel ezelőtt véget ért koreai háborúban szétszakadt családok találkozóit.

A két Korea békés újraegyesítéséért felelős phenjani bizottság a döntést azzal indokolta, hogy nem történt alapvető változás Dél-Koreának az északi szomszédjával szembeni konfrontációs politikájában. A testület szerint ennek bizonyítéka az a számos, Észak-Korea elleni hadgyakorlat, amelyet Dél-Korea az elmúlt időben végrehajtott, illetve amelyekre idén készül.

A dél-koreai államfő hétfőn kezdeményezte, hogy a családegyesítési találkozókat már januárban, a holdújév idején tartsák meg. Észak-Korea a találkozók felújítását egy, az ország északi részén fekvő, Dél-Koreával közösen létesített, jelenleg használaton kívüli üdülőhely újraindításához kötné.

A Kumgang-hegyen (Gyémánt-hegy) lévő létesítményt azonban nem látogatják dél-koreai turistacsoportok azóta, hogy 2008-ban egy észak-koreai határőr lelőtt ott egy dél-koreai nőt. A dél-koreaiak csak az üdülőhelyen találkozhattak északon élő családtagjaikkal. Az üdültetés Phenjan számára több millió dollár bevételt hozott.

Egyedül Dél-Koreában több mint 90 ezer olyan ember él, akik a háború óta nem látták Észak-Koreában élő rokonaikat. Az 1950-1953-as háború végén koreaiak milliói szakadtak el családjuktól, rokonaiktól. Eddig 18 találkozót szerveztek nekik, legutóbb 2010-ben a vöröskereszt égisze alatt.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó