Kiugró növekedésre utal az EU magyar hangulatindexe
A magyar gazdaság kiugró ütemű növekedésére utalhat az Európai Bizottság csütörtökön ismertetett új, több mint egy évtizedes csúcsot jelző gazdasági hangulatindexe.
Utoljára frissítve: 2014. január 9. 20:54
2014. január 9. 19:42

Varga: tartható lesz a 2014-es költségvetés

Varga Mihály szerint tartható lesz a 2014-es költségvetés, ha a külső feltételekben nem következik be jelentős romlás. Kedvezőnek tartja, hogy a gazdasági növekedést már nemcsak az export, hanem a lakossági fogyasztás növekedése is ösztönzi, miközben a megtakarítások is gyarapodnak.

A Hír TV Magyarország élőben című műsorában a nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy helyesnek tartja a kormány által követett adópolitikát, amely inkább a fogyasztási típusú adókra helyezi a súlyt, miközben csökkenti a munkából származó jövedelmek közterheit.
Az egy számjegyű személyi jövedelemadó bevezetéséről szerinte először 2014 őszén lehet komolyan elgondolkodni, s 2015-ben vagy 2016-ban válhat valósággá. Akkorra a gazdasági növekedés megteremtheti a fedezetét annak az 500 milliárd forintos bevételkiesésnek, amivel az intézkedés járna - mondta Varga Mihály. 

* * *

Az EB legfrissebb adatai szerint Magyarországon volt a legmagasabb a decemberi gazdasági hangulatmutató (ESI) az Európai Unión belül: a magyar jelzőszám 115,3-ra emelkedett a novemberi 110,9-ről.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza szerint a Magyarországra kidolgozott mérőszám - amely 2002 októbere óta nem volt ilyen magas - a cég hosszabb időre visszatekintő modellszámításai alapján a magyar gazdaság 5 százalékos éves összevetésű tavalyi negyedik negyedéves növekedésére utal.

Ha ez igaznak bizonyul, akkor a Capital Economics által érvényben tartott, a magyar gazdaság 2 százalékos idei egész éves növekedését valószínűsítő előrejelzés túlzottan gyengének tűnne - hangsúlyozta az elemző.

Hozzátette: a magyar ESI-mutató javulása nem túl meglepő, mivel a magyar feldolgozószektor mélyen integrálódott a német beszállítói hálózatokba, és így hasznára válik a német gazdaság fokozatos kilábalása.

William Jackson hangsúlyozta ezzel kapcsolatban, hogy a legutóbbi német gyáripari aktivitási adatok meglehetősen robusztusak.

Az Európai Bizottság Magyarországra kidolgozott ipari bizalmi hangulatfelmérései és a magyar ipar kibocsátása között meglehetősen szoros a korreláció, és az ipari hangulati mutató emelkedése most már az ipari termelés 10 százaléknál nagyobb ütemű éves növekedésére vall, bár a tényleges adatoknak ezt még meg kell erősíteniük - áll a Capital Economics közgazdászának elemzésében.

Jackson szerint mindazonáltal a múltban többször is előfordult, hogy az EB átfogó magyar ESI-jelzőszámának kiugró emelkedését nem követte a magyar hazai össztermék (GDP) olyan mértékű növekedése, amilyenre a két mutató történelmi visszatekintésű korrelációja utalt volna. Ez történt 2002-ben, majd 2010 végén és 2011 elején is.

Úgy tetszik, hogy ez a divergencia az ESI-mutatón belüli fogyasztói bizalmi részindexre vezethető vissza, amely meglehetősen hajlamos a kilengésekre - tette hozzá, kiemelve, hogy a fogyasztói bizalom és a fogyasztási kiadások kapcsolata nem különösebben erőteljes. A magyar fogyasztói bizalom az elmúlt negyedévekben meredeken emelkedett, a háztartások lanyha fogyasztási költekezése ellenére.

Mindezt egybevetve a Capital Economics véleménye az, hogy bár az ESI-mutató valóban a magyar gazdasági növekedés tavalyi negyedik negyedévi gyorsulására vall, ugyanakkor a mérőszám jelzése túlzó is lehet. Emiatt a cég megvárja a következő magyar ipari termelési, illetve kiskereskedelmi adatokat, mielőtt javítaná a magyar gazdaságra adott előrejelzéseit - közölte csütörtöki elemzésében Jackson.

Több más nagy londoni ház mindazonáltal már emelte a magyar gazdaság növekedésére szóló prognózisait.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) elemzői éppen csütörtökön közölték, hogy a legutóbbi aktivitási és üzleti bizalmi adatok alapján fenntartják a 2,6 százalékos idei magyarországi GDP-növekedést valószínűsítő előrejelzésüket.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai nemrégiben ismertetett, felülvizsgált térségi helyzetértékelésükben 2014 egészére 2,2 százalékos GDP-bővülést jósoltak a magyar gazdaságban. A ház korábban 1,5 százalékos idei növekedést valószínűsített Magyarországon.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni szakelemzői a vártnál erősebb tavalyi első háromnegyedévi lendület nyomán az általuk addig várt 2,0 százalékról nemrégiben 2,3 százalékra emelték az idei magyar GDP-növekedésre adott becslésüket.

MTI
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • A kormány a nemzeti össztermék, a GDP 18-20%-át csoportosítja át
  Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal és a gazdasági következményekkel is.
 • Áltudósok a Helsinki Bizottságban
  Manapság jogtudósoknak kiáltották ki magukat a Soros-hálózathoz tartozó „jogvédő” szervezetek.
 • Az ötpontos program már a jövőt építi
  Olyan helyzetben van az ország, hogy a válságkezelést nem hitelből kell finanszíroznia, szemben például Romániával, ahol a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordultak segítségért – mondta a Magyar Nemzetnek Novoszáth Péter közgazdász, aki értékelte a kormány ötpontos akciótervét.
MTI Hírfelhasználó