Hatalmas tűz pusztított egy ősi tibeti városban
Hatalmas tűz pusztított szombatra virradó éjjel egy turisták körében rendkívül népszerű ősi tibeti városban.
2014. január 11. 14:47

Hatalmas tűz pusztított szombatra virradó éjjel egy turisták körében rendkívül népszerű ősi tibeti városban, Kína délnyugati Jünnan tartományában - jelentette a kínai állami média.

Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, a lakosokat idejében sikerült evakuálni. A tűzvészben azonban megsemmisült a hagyományos tibeti építészetéről híres Dukezong városka mintegy száz lakóépülete. A tűz oka egyelőre nem ismert.

A lángok hajnali fél kettőkor csaptak fel, és bár a hatóságok több mint ezer tűzoltót vezényeltek a helyszínre, csak délelőtt 11 óra körül sikerült megfékezni a tűz terjedését.

A szerencsétlenségről készült fénykép- és videofelvételek tanúsága szerint az ősi tibeti várost elborító hatalmas lángtenger teljesen vörösre festette az éjszakai égboltot.

A kínai központi televízió beszámolója szerint a térségben uralkodó száraz és szeles időjárás miatt a lángok könnyen elharapóztak a többségükben fából épült dukezongi házak között.

Előzetes becslések szerint a műemléki épületekben keletkezett kár a 100 millió jüant (mintegy 3,6 milliárd forint) is elérheti.

Az 1300-as években alapított, mintegy 700 házból álló Dukezongot - amely az úgynevezett Déli Selyemút mentén fekszik - a hagyományos tibeti építészet egyik legnagyobb épségben fennmaradt műemlékének tartották számon. A városka az egyik legismertebb turisztikai térség, Sangri-la egyik települése.
MTI
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
  • Az egyházak jelenléte a járvány idején is eleven
    Az egyházak társadalmi jelenléte a koronavírus-járvány idején is élő, eleven maradt - mondta a köztársasági elnök a magyarországi történelmi egyházak vezetőinek tiszteletére rendezett adventi ebéden kedden a Sándor-palotában.
  • Politikai nyilatkozatot nyújtott be a parlamentnek a KDNP
    Politikai nyilatkozatot nyújtott be az Országgyűlésnek a KDNP, hogy utasítsák el a migrációt és a genderszemléletet is pozitív színben feltüntető megállapodást.
MTI Hírfelhasználó