Nagy-Britannia megtelt, vagy mégsem?
A brit sajtó naponta foglalkozik a kérdéssel, hogy a hétéves korlátozás feloldása után érkeznek a román és a bolgár bevándorlók.
2014. január 11. 21:21

Nagy-Britannia megtelt, nem kér több külföldi munkavállalót - állítják egyik nap, másnap azonban már mindennek az ellenkezőjéről beszélnek, arról, hogy a szigetországnak szüksége van az olcsó munkaerőre.

A brit sajtó naponta foglalkozik a kérdéssel, hogy a hétéves korlátozás feloldása után érkeznek a román és a bolgár bevándorlók. Miután tíz évvel ezelőtt a brit politikusok alaposan melléfogtak az új kelet-európai tagországokból várható bevándorlási hullám nagyságrendjét illetően, amelynek az ország nagy ellátórendszerei azóta is szenvedik a következményeit, és miután Londonban mindenki láthatja, hogy a belváros egyik parkjában egy kis létszámú, ám sok gondot okozó román hajléktalancsapat ütött tanyát, valamelyest érthető, hogy a legtöbb brit lap szkeptikusan és szorongva nézett az új esztendő elé. Az is érthető, hogy a brit pártok a migráció kérdését bel- és pártpolitikai célokra használják fel.
A brit lapokban az új bevándorlókról számtalan cikk jelent és jelenik meg. Nem csoda, hogy miután a britek fejébe a sajtó az utóbbi évtizedekben jószerével csak közhelyeket plántált, a legtöbb britnek három dolog jut eszébe Romániáról: a szegénység, Ceausescu és a vámpírok. A riogatást és hisztériát megunva a baloldali Guardian egy ismert humorista cikkét közölte, aki a konzervatív, londoni polgármestert tudatos riogatással és félelemkeltéssel vádolta korábbi nyilatkozatai miatt. Stewart Lee megírta: humoristaként sokat utazik az országban, és nem hiszi, hogy a brit szolgáltató szektor képes lenne működni a kelet-európai vendégmunkások nélkül. A legolcsóbb moteltől a luxusszállókig minden recepción kelet-európai dolgozik, akiknek a nyelvtani és matematikai ismeretei jobbak, mint a britek legalább egyharmadának.

Néhány nappal később ugyancsak a Guardian közölt bő válogatást román és bolgár olvasók kommentárjaiból. Egyikük azt írta: mint az Unió alapító tagjának, Nagy-Britanniának joga és lehetősége volt román vállalkozásokba beruházni. A legnagyobb bukaresti bevásárlóközpont tulajdonosa és építtetője angol, és nemrégiben sok brit agrárcég vásárolt hatalmas földterületeket Romániában – ezek ellen senki nem tiltakozott, sőt Romániában örültek az angoloknak. Ám ezeknek a lehetőségeknek kölcsönösnek kell lenniük, és a románok nem fogadják el, hogy másodosztályú állampolgárként kezeljék őket.

A legnagyobb skót napilap érdekes riportot közölt arról, hogy nem csak a romániai bevándorlók, de a skót állatmenhelyek által befogadott román kóbor kutyák száma is jelentősen nőtt. Romániában ugyanis a Ceausescu-érában a kertes házakból lakótelepekre költöztetett családok közül sokan kénytelenek voltak sorsukra hagyni kutyáikat, így több román településen mára elszaporodtak az elvadult, falkákban kóborló ebek, melyeket a hatóságok brutális módszerekkel pusztítanak el. A közismerten állatbarát britek százai jelezték, hogy készek befogadni ezeket a kutyákat, s számos állatmentő, karitatív szervezet kezdett el román kóbor kutyákat menteni.
hirado.hu - Kossuth Rádió Szombat reggel
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó