Kínai hajók vitatott vizeken
Három kínai hajó hatolt be vasárnap a Kelet-kínai-tengeren fekvő egyik szigetcsoportot övező területi vizekre.
2014. január 12. 14:19

Három kínai hajó hatolt be vasárnap a Kelet-kínai-tengeren fekvő egyik szigetcsoportot övező területi vizekre, amelyet Tokió és Peking is magáénak követel.

A hajók kevesebb mint két órát tartózkodtak a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert szigeteknél. Idén ez volt az első ilyen tüntető jellegű kínai őrjárat. Legutóbb tavaly december 29-én fordult elő hasonló eset.

A két ország között egy éve vált feszültté a viszony, miután a japán kormány 2012 szeptemberében államosította a lakatlan szigetcsoport három tagját. Ezt követően heves tiltakozás, néhol erőszakba torkolló, Japán-ellenes megmozdulás, robbant ki számos kínai városban.

Peking szerint ugyanis a szigetek évszázadok óta Kínához tartoztak, és csak a második világháború után vették el tőle illegálisan.

Kína éppen ezért rendszeresen küld őrhajókat a Tajvantól 200 kilométerre északkeletre, a Japán déli részén fekvő Okinava szigetétől, 400 kilométerre nyugatra fekvő térségbe.
MTI
  • A magyaroknak kultusza van Lengyelországban
    Az évszázadok során sokszor bebizonyítottuk egymásnak, hogy barátok vagyunk, és ha kell, kiállunk egymás mellett. Egy lengyel számára valahogy természetes, hogy a magyar csak jó ember lehet.
  • Lenyeli a főváros a vendéglátósok bértámogatásait
    "Csúnyán belerúgott" a főváros vezetése az egyébként is "földön fekvő" vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a tavalyi iparűzésiadó-előlegeket.
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó