Ferenc pápa szíriai és izraeli-palesztin békét sürget
A világ konfliktus dúlta övezeteiről, a gazdasági válságtól szenvedő családokról és a kizsákmányolt környezetről beszélt Ferenc pápa a szentszéknél akkreditált diplomaták előtt.
2014. január 13. 14:51

Az egyházfő sürgette, hogy megújuló politikai akarattal vessenek véget a szíriai háborúnak. Kifejezte reményét, hogy a január 22-én esedékes második genfi békekonferencia a kezdete lehet a megbékélésnek. Elfogadhatatlannak nevezte a védtelen lakosság, elsősorban a gyermekek elleni támadásokat, és humanitárius segítséget szorgalmazott.

A szentszéknél akkreditált 180 állam diplomatáival tartott hagyományos év eleji találkozón Ferenc pápa pozitívnak nevezte az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítását, ugyanakkor bátor döntéseket sürgetett az igazságos és tartós béke megszületése érdekében.

A pusztító erőszak minél előbbi leállítását és a nemzetközi közösség segítségét sürgette a Közép-Afrikai Köztársaságban és Nigériában is.

A májusi szentföldi látogatásra készülő Ferenc pápa szavaival arra utalt, hogy továbbra is kezdeményező szerepet kíván betölteni a konfliktusok sújtotta közel-keleti térségben - mondta Győriványi Gábor magyar szentszéki nagykövet az MTI-nek. A diplomata hozzátette: a szentszéki diplomácia tavalyi eredményeit sorolva Ferenc pápa megemlítette a magyar-vatikáni szerződés októberben történt módosítását.

A gazdasági válságról szólva a pápa hangsúlyozta, hogy nőtt az anyagi nehézségektől szétroncsolt és felbomló családok száma. Megjegyezte: ha egyének vagy intézmények a problémák elől magukba zárkóznak és az elszigeteltséget választják, előbb-utóbb elfogy körülöttük a levegő.

A világbékén az emberi méltóság megtagadása is sebet ejt: az, amikor lehetetlenség elégségesen táplálkozni. Nem maradhatunk közömbösek az éhező gyermekekkel tekintetével szemben, főleg ha arra gondolunk, mennyi élelmet dobnak el a világot uraló "tékozlás kultúrájában", amelyben nemcsak az ételt, hanem az emberek is eldobják, mintha nem lenne szükség rájuk - fogalmazott a pápa.

Ferenc pápa borzalomnak nevezte a gyermekek szenvedését. Azokat említette, akikből gyerek-katonák lesznek, a fegyveres konfliktusokban erőszak áldozatai vagy életüket veszítik, az emberkereskedelem rabszolga áldozataivá válnak, vagy abortusz miatt világra sem jönnek.

Az egyházfő szólt a természeti erőforrások "kapzsi" kizsákmányolásáról, amit szintén a békén ejtett újabb sebnek nevezett. "A természet soha nem bocsátja meg, ha rosszul bánnak vele" - hangsúlyozta Ferenc pápa a Fülöp-szigeteken tavaly pusztító tájfun áldozataira emlékeztetve.

MTI