Kalasnyikov a lelkiismeretével viaskodott
Attól fél, hogy személyes felelősség terheli azok halála miatt, akiket az általa feltalált gépkarabéllyal öltek meg.
2014. január 14. 10:10

A lelkiismeretével viaskodott Mihail Kalasnyikov a halála előtt, erre utal az orosz ortodox egyház fejének küldött levele, amelyben kifejtette: attól fél, hogy személyes felelősség terheli azok halála miatt, akiket az általa feltalált gépkarabéllyal öltek meg.

A legendás orosz fegyvertervező, az AK-47-es gépkarabély megalkotója december 23-án hunyt el életének 95. évében. 2012 májusában hosszú, érzelmekkel teli levelet küldött Kirill pátriárkának, amelyben arról írt, hogy gyötri a lelkiismerete az általa kifejlesztett fegyverrel megölt áldozatok miatt.

Kalasnyikov korábban visszautasította, hogy felelősség terhelné a gépfegyverével meggyilkolt számtalan ember haláláért - emlékeztetett a BBC News, ismertetve az Izvesztyija című orosz napilapban hétfőn publikált levelet.

"Kibírhatatlan lelkifurdalás gyötör. Egy megválaszolatlan kérdéssel birkózom: ha az én fegyverem vette el az emberek életét, lehetséges, hogy én, egy keresztény és egy ortodox hívő bűnös vagyok a halálukban?" - vetette fel a kérdést a levélben, és hozzátette, hogy az idő múlásával egyre erősebben veszi be magát a fejébe ez a gondolat.

Arról is beszámolt a pátriárkának, hogy életében először 91 esztendősen lépett be egy templomba, és később megkeresztelkedett.

A Kalasnyikov saját levélpapírjára gépelt levelet remegő kézzel írta alá az idős ember, aki magát "isten szolgája, a feltaláló Mihail Kalasnyikov" megnevezéssel illette.

Nem világos, hogy mennyit írt a levélből maga Kalasnyikov. Az Izvesztyija Kalasnyikov lányát idézte, aki úgy vélte, hogy egy pap segített apjának a levél megfogalmazásában.

Kirill pátriárka sajtótitkára tájékoztatása szerint megkapta a levelet, és válaszolt is arra. A válaszban kifejtette, hogy az egyháznak nagyon határozott az álláspontja: ha a fegyverek a haza védelmére szolgálnak, az egyház a megalkotóikat és a fegyvereket használó katonákat is támogatja. "Kalasnyikov az ország védelmére alkotta ezt a fegyvert, nem azért, hogy terroristák használhassák Szaúd-Arábiában" - fogalmazott a sajtótitkár.

Az AK-47-es gépkarabély és annak számos változata az egyik legelterjedtebb automata lőfegyver a világon, több mint száz országban rendszeresítették. Egyes becslések szerint világszerte több mint százmillió Kalasnyikovot adtak el.

MTI
MTI Hírfelhasználó